PRIZORI IZ ZRAKA

Hrvatska kakvu još nikad niste vidjeli

29.05.2014 u 13:27

  • +6

Hrvatska iz zraka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Rostuhar

Bionic
Reading

'National Geographic - Hrvatska iz zraka', nova je fotomonografija i izložba koja Hrvatsku, njezine prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive. Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar sedam godina snimao je našu zemlju iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni

Rezultat ovoga zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu kolekcija je preko 200 originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske. Premijerna izložba Hrvatske iz zraka održava se u Zagrebu, u Domu HDLU-a od 5. do 28. lipnja 2014. godine.

Prema riječima Davora Rostuhara, fotografa i putopisca koji je uz brojne fotoreportaže i feljtone izdao i četiri knjige, cilj je projekta bio 'istražiti Hrvatsku iz zraka, dokumentirati je najsuvremenijim fotografskim metodama i stilom, otkriti nove vrijednosti i pružiti nov pogled na poznate vrijednosti'. Projekt je otpočetka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od pet dosad objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku 'National Geographic – Croatia from above' ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brend National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže tog priznatog časopisa.

'Posljednjih 10-ak godina proputovao sam i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta, no u pauzama od dalekih destinacija putovao sam Hrvatskom. 'Hrvatska iz zraka' moj je najveći projekt dosad; rezultat je to sedmogodišnjeg truda, odricanja i velike pomoći brojnih institucija i pojedinaca bez kojih ovaj financijski i tehnički zahtjevan projekt ne bi bio moguć. Želja mi je ponuditi jedan novi pogled na ljepote naše zemlje, potaknuti sve da još više cijenimo i čuvamo naša kulturna i prirodna blaga', naglasio je Rostuhar.

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a (ex. Džamija) već od 5. svibnja, a od srpnja do rujna 'Hrvatska iz zraka' gostovat će u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Zadru, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.