KONKURENCIJA OD 164 ZEMLJE

Hrvatska je 27. na ljestvici Indeksa majki

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.05.2011 16:04
  • Objavljeno 04.05.2011 u 14:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatskim majkama, koje su na 27. mjestu, bolje je od žena u Japanu, Poljskoj, Slovačkoj, Luksemburgu i SAD-u

Hrvatska je na 27. mjestu rang ljestvice Indeksa majki (Mothers’ Index ) koji već 12. godinu zaredom priprema ugledna međunarodna organizacija Spasimo djecu (Save the Children). U redovitom godišnjem izvještaju ova organizacija u Indeksu majki uspoređuje zdravlje majki i djece u 164 zemlje po raznim indikatorima: računa se indeks smrtnosti djece do pete godine, kvaliteta poroda, korištenje moderne kontracepcije, razina obrazovanja majki, duljina rodiljnog dopusta, kvaliteta predškolskih sustava... Norveška, Australija i Island su zemlje na vrhu ljestvice, a prvih deset zemalja imaju dobre rezultate kad je riječ o zdravlju majki i djece te obrazovnom i ekonomskom statusu majki. Afganistan je najniže rangirana zemlja.

Hrvatskim je majkama bolje od žena u Japanu, Poljskoj, Slovačkoj, Luksemburgu i SAD-u, koji je ove godine na 31. mjestu. Susjedna Slovenija je na 16. mjestu, Mađarska je na 22. poziciji, a Austrija je samo bod ispred Hrvatske.

Usporedimo li najbolje i najgore rangiranu zemlju, indikatori pokazuju da prosječna Norvežanka ima 18 godina formalnog obrazovanja, živjet će do 83. godine, 82 posto žena koristi neku vrstu moderne metode kontracepcije, a samo jedna od 175 žena izgubit će dijete prije njegove pete godine. Na drugom kraju spektra, prosječna žena u Afganistanu ima manje od pet godina formalnog obrazovanja, neće doživjeti 45 godina, manje od 16 posto žena koristi modernu kontracepciju, a jedno od petero djece umrijet će prije svoje pete godine. Dakle, svaka majka u Afganistanu će vjerojatno iskusiti gubitak djeteta.

Više pročitajte u State of the World's Mothers Report 2011.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi