kulturna baština

Hrvatska čipka osvanula je i na novim numizmatičkim eurokovanicama

17.10.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Vještina, tradicija, kulturna baština, umjetnost i hrvatski ponos. Svi ovi pojmovi pripisuju se našoj čipki, jednom od zaštitnih simbola tekstilnog rukotvorstva u Hrvatskoj, koji već stoljećima odolijeva protoku vremena i danas predstavlja neprocjenjiv rezultat rada vrijednih ruku generacija i generacija žena. Hrvatsku čipku slavi i najnovija zlatna numizmatička eurokovanica Hrvatske kovnice novca koja nosi prigodan naziv 'Čipkarstvo u Hrvatskoj'

U 15. stoljeću, na teritoriju Europe nastala je čipka i položila temelje onoga što ćemo i nekoliko stoljeća kasnije smatrati neprocjenjivom kulturnom baštinom. Pojavila se u renesansi, u razdoblju u kojem se ljepota pronalazila u jednostavnosti i čistoći bjeline, a materijalizirala se u znaku pravih malih umjetničkih djela, za koja su bile potrebne strpljive ruke, filigranski potezi i sati uloženog truda i vremena. Čipkarice su najprije stvarale čipku za svećenstvo i plemićki stalež, a zatim je ona ušla u narod i postala dio etnografske baštine. Ukrašavala je žensku tradicijsku odjeću i platneno posoblje, no s godinama joj je počeo prijetiti zaborav. Svijest o nužnosti njene zaštite rezultirala je mnogim školama, radionicama i tečajevima kroz koje se tradicija nastavila prenositi s koljena na koljeno, ali i UNESCO-vom poveljom i mjestom na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Danas se smatra da čipkarice u Hrvatskoj koriste dvije glavne tehnike izrade čipke, šivanje iglom i preplitanje niti uz pomoć batića. Također u Hrvatskoj razlikujemo i nekoliko centara izrade čipke: grad Lepoglava s čipkom na batiće, grad Pag s čipkom na iglu, grad Hvar s čipkom od agave i općina Sveta Marija iz Međimurja sa svetomarskom čipkom, čija je najveća posebnost izrada iz jedne neprekinute niti.

Nastavljajući s odavanjem počasti znamenitim hrvatskim tradicijama, inovacijama i ličnostima, Hrvatska kovnica novca u prodaju izlazi s novom numizmatičkom eurokovanicom koja slavi domaću baštinu. Riječ je o novom likovnom rješenju izdanja zlatnika 'Čipkarstvo u Hrvatskoj' od sada i u euro nominalnoj vrijednosti. Zlatnici se pojavljuju u tri nominalne vrijednosti: 100 € (masa 1 unca), 25 € (masa 1/4 unce) i 10 € (masa 1/16 unce).

Likovno rješenje zlatne numizmatičke kovanice 'Čipkarstvo u Hrvatskoj' djelo je domaćeg akademskog kipara Stjepana Divkovića. Lice kovanice prikazuje stilizirani motiv paške, lepoglavske i hvarske čipke, od kojih je svaka specifična ili po načinu šivanja/kukičanja ili po materijalu od kojeg se izrađuje. Naličje kovanice s druge strane prikazuje motiv svetomarske čipke.

Svaka kovanica iz ove serije dolazi u prigodnoj poklon kutiji s omotom na kojoj su istaknute značajke kovanice i certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke. Hrvatska kovnica novca ovim se putem zahvaljuje općini Sveta Marija, Udruzi 'Svetomarska čipka', gradu Pagu, gradu Lepoglavi, Zadruzi lepoglavska čipka i gradu Hvaru na danoj potpori i ustupanju prava za korištenje motiva čipke na svojim novim numizmatičkim kovanicama.

Zlatna numizmatička kovanica 'Čipkarstvo u Hrvatskoj' od danas je dostupna u prodaji. Nabaviti ju možete u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.