PRAVILA ZA SVJETSKE PUTNIKE

Hrvatima ne pokazujte tri prsta, mislit će da ste srpski nacionalisti

18.02.2017 u 14:33

Bionic
Reading

'Ne pokazujte u Hrvatskoj ispruženi palac, kažiprst i srednji prst, smatrat će vas srpskim nacionalistom' - savjetuje američke turiste jedan njihov portal. Tumarajući svijetom, svaki se iskusni globtroter prije putovanja u neku zemlju informira o njezinim običajima, zakonima i načinu ophođenja da nenamjerno ne uvrijedi domaćina ili u Singapuru ne mora skinuti hlače da batinom dobije po turu. Držimo se one Flaubertove da nas putovanje čini skromnijima jer tek putujući uviđamo koliko malo mjesta zauzimamo u svijetu, a kako se ponašati na to malo novoosvojenog prostora, donosimo u pregledu 'pravila ponašanja' za turiste diljem svijeta

'Nađete li se u Hrvatskoj, ne pokazujte istodobno ispruženi palac, kažiprst i srednji prst. Smatrat će vas srpskim nacionalistom. Pri razgovoru ne okolišajte, pređite odmah na stvar', savjetuje u kratkom vodiču portal američke e-trgovine, Mental Floss svoje korisnike-turiste. Nabrajajući što treba izbjegavati u 12 zemalja da ne uvrijede domaćine, portal pomaže Amerikancima da se 'briljantno ponašaju na putovanjima svijetom'.

Iako Hrvatsku sami Hrvati doživljavaju kao zemlju u kojoj se puno govori, a malo kaže, za ovaj portal Hrvatska je 'to the point' zemlja, pa neka.

U Australiji ne sjedajte na zadnje sjedalo taksija. U zemlji društvene jednakosti uvrijedit ćete vozača koji ne odrađuje posao, nego vam čini ugodnu uslugu, savjetuju u britanskom Indepententu pa nastavljaju:

Ako u Americi konobaru ne date napojnicu, izlažete se opasnosti da za vama pojuri na ulicu ili vas upita što je vaš problem. Date li napojnicu, japanski će konobar biti uvrijeđen i smatrati vas primitivcem ...

Tumarajući svijetom, svaki se iskusni globtroter prije putovanja u neku zemlju informira o njezinim običajima, zakonima i načinu ophođenja da nenamjerno ne uvrijedi domaćina ili u Singapuru ne mora skinuti hlače da batinom dobije po turu. To se nedavno dogodilo dvojici neodgojenih turista iz Leipziga, koji su upali u depo SMRT-i (skraćenica za Singapursku podzemnu željeznicu) i grafitima išarali jedan vagon. Nisu znali da se takvo što, kao i bacanje opušaka i pljuckanje žvake na nogostup, ozbiljno kažnjava, ne samo zatvorom, nego i – bičevanjem.

Stoga imajte na umu da je uredna azijska država-grad odbacila britanski kolonijalizam, ali je do danas zadržala kolonijalni način kažnjavanja bičevanjem. U nas se takva vrst vandalizma i bacanje smeća po javnim površinama ne kažnjava ili smatra 'kavalirskim deliktom' što najbolje znaju Splićani, kada im Ultra-turisti nakon uživanja na Poljudu ostave grad pun smeća ili zaspu u kakvom kantunu.

Ako se Rusu nasmiješite u prolazu, nemojte biti uvrijeđeni zbog neuzvraćenog smiješka, tješi Independent britanske turiste. Oni su veseli među prijateljima, ali se ne smiju i ne razgovaraju sa strancima. Za razliku od njih, Amerikanac će vam se uvijek nasmijati i obvezno pitati kako ste, iako rado uskraćuje vizu i nije ga briga kako se doista osjećate.

Britancima ne govorite o sebi i ne gnjavite ih osobnim problemima, to ih ne zanima.

Amerikanci u lokalima svaki plaća svoje piće. Ukoliko vas netko pozove na party, nemojte se iznenaditi ako vam domaćin kaže da donesete svoju bocu. Imajte na umu da u nekim saveznim državama još vrijedi tzv. blue law, zakon kojim se u određeno doba dana i određenih dana u tjednu zabranjuje prodaja ili posluživanje alkohola. Zaostao iz doba prohibicije i vremena kada se njime priječilo građane da dolaze pijani na nedjeljnu misu, zakon i danas, primjerice, u nekoliko okruga na Floridi nedjeljom brani prodaju alkoholnih pića, ali i - seksi igračaka.

U New Yorku je zabrana prodaje alkohola nedjeljom ujutro trajala sve do 2006., a da je zakon – zakon, osvjedočila sam se putujući u rano nedjeljno jutro iz New Yorka za San Diego. Za vrijeme prelijetanja Novog Meksika, gdje je blue law bio na snazi, stjuardese su putnicima oduzele piće.

U Luganu vas hranjenje golubova može stajati 500 eura kazne jer ih uredni Švicarsci smatraju letećim štakorima. Bez 500 eura ćete ostati, ako vas gradski redari talijanskog grada Kampanije ulove da se ljubite u autu.

U talijanskom gradiću Lerici ne smijete hodati ulicom u kupaćem kostimu, a od prošloga ljeta Odlukom o komunalnom redu Grada Dubrovnika s 1.000 kuna se kažnjavaju turisti-golači u povijesnoj jezgri. U Indiji i Mianmaru (bivšoj Burmi), dijelovima Afrike pa i u Dubaiju vječno punom turista sa svih strana, ne smijete na javnim mjestima biti u majicama bez rukava.

U muslimanskim zemljama ne izazivajte minicama jer najmanju neugodnost koju možete doživjeti jeste da vas prolaznici pipkaju i štipaju smatrajući vas ... znate već čime. U talijanske crkve žene ne ulaze bez pokrivala za glavu.

U budističkim zemljama ne gladite djecu po glavi, općenito nikome ne dirajte glavu, jer je to najsvetiji dio tijela, za razliku od stopala, koje nikome ne pokazujte.

Na Srednjem se Istoku ne ljubite i ne držite za ruke u javnosti, jer je intimnim gestama mjesto u kući.

U Nepalu, Indiji i na Srednjem Istoku nepristojno je jesti, uzimati stvari i davati novac lijevom rukom, jer se ona smatra prljavom, budući da se koristi za pranje poslije obavljene nužde.

U Kini i Japanu nepristojno je štapićima lupkati po rubu tanjura, jer time dajete za znanje da ste ostali gladni.

U Južnoj Koreji ih ne ostavljajte uspravno zabodene u rižu, jer Koreanci na taj način 'hrane' mrtve pri zadnjem oproštaju. Dok u Kini vrijedi pravilo da se nakon završetka večere odmah dignete od stola, u Kolumbiji time vrijeđate domaćina.

Želite li nekoga uvrijediti, u nas ćete pokazati 'bosanski grb', a u zapadnim zemaljama podignuti srednji prst, no Mongolci ovim drugim pokazuju da je nešto osrednje, 'tako – tako'.

U Bugarskoj mahanje glave lijevo-desno ne znači 'ne', nego 'da', a kimanje glavom ne znači 'da', nego 'ne'.

Koji se turisti najgore ponašaju na putovanjima?

Amerikanci sami sebe često stavljaju na neslavno prvo mjesto, jer ih bije glas da su uvijek glasni, stalno se zbog nečega bune, naročito zbog pušenja i nedostatka kave bez kofeina, jedu samo hamburgere i šareno se odijevaju.

Ali internetski turistički vodič Triposo misli drukčije. Na njihovoj ljestvici najgorih prvi su Rusi, uz napomenu da je za to glasovalo 42 posto samih Rusa, 11 posto Amerikanaca ih je proglasilo najgorima u anketi e-trgovine LivingSocial, a u istraživanjima u Španjolskoj, Francuskoj, Cipru, Malti, Italiji, Turskoj Grčkoj i Portugalu Rusi su titulu 'najnapornijih' turista preuzeli Nijemcima jer obvezno obrste cijeli švedski stol, psuju i nakaradno se odijevaju.

Nisu daleko ni Kinezi, koji svoja imena šaraju na povijesnim spomenicima, pljuckaju, prelaze ulicu na crvenom te je sam vicepremijer Wang Yang kritizirao 'necivilizirano ponašanje' nekih putujućih sugrađana. Liu Simin iz Centra za istraživanje turizma opravdava to nedostatkom iskustva, budući da su prekomorska turistička putovanja luksuz na koji još nisu navikli.

Na takav su luksuz navikli Nijemci, ali prigovaraju svemu što ne odgovara njihovom osjećaju za red, učinkovitost i točnost kažu ankete. Britanci se pak rado opijaju i znaju biti ratoborni, a strašno su iznenađeni kad ih se uhiti zbog seksa na plaži Dubaija ili paradiranja grčkim ulicama u odjeći redovnica.

Prema istraživanju britanskog Ministarstva vanjskih poslova u policijskim je postajama 2012. završilo više od 6.000 britanskih turista. Profinjeniji turisti znaju da u Francuskoj ne smiju napuniti čašu vinom do ruba, nego do pola.

U Njemačkoj neće kasniti i domaćina neće zvati prvim imenom dok mu on to sam ne predloži. U Austriji uz domaćinovo ime neće zaboraviti titulu, jer su Austrijancima titule strašno važne. U Kini neće domaćina 'prijateljski' tapšati po ramenu, jer oni to drže neukusnim. U Iranu se žene neće rukovati s muškarcima, a u Singapuru se rukuju mlitavim stiskom i jako dugo.

Dakako, ne morate znati sve o svakome da biste posjećivali druge zemlje, ali ako osvajanjem novih svjetova želite doista nešto naučiti, ne budite samo turistička prtljaga koja se kotura od mjesta do mjesta. Budite putnik koji uči, jer – kako netko reče - putnik vidi ono što vidi, za razliku od turista koji vidi ono što je došao vidjeti.