IZBJEGAVAJTE PRIJE SPOJA

Hrana za koju ni ne znate da uzrokuje loš zadah

17.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Mislite da samo namirnice poput češnjaka, luka i kave izazivaju loš zadah? Neke samo naoko bezopasne namirnice mogu itekako utjecati na dah, a vjerovali ili ne, ako planirate spoj, možda biste trebali izbjegavati čak i bombone i žvakaće gume s mentolom

Alkohol
Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam zasigurno neće imati ugodan miris. Nakon konzumacije veće količine alkohola ne može se govoriti o 'dahu s mirisom po alkoholu', već je ovo puno jače izraženije i neugodnijeg mirisa. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegovom konzumacijom ne potiče isisavanje vode samo iz mozga i tijela, već i iz usta već i sputava proizvodnja sline. Slina je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno može pogoršati zadah. Stoga, kada pijete alkohol, svakako razmislite o pijenju vode između rundi, piše details.com

Pepermint
Premda većina smatra kako su žvakaće guma i bomboni s pepermintom sjajno oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično pogoršati zadah. Naime, čim se okus mentola ispere, dah može ponovno poprimiti neugodan miris, ako čak ne i gori nego što je bio. Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osvježenje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni spojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah. Stoga svakako odabirite mentol bombone i žvakaće gume koji ne sadrže šećere. Naravno, oni neće spriječiti loš zadah, ali će ga maskirati bez pogoršavanja.

Meso
Naravno, ako nekoliko puta tjedno konzumirate meso, to neće utjecati na dah, no ako pretjerate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema s neugodnih zadahom. Naime, kada se u tijelo unosi veća količina proteina od potrebnoga, oni se razgrađuju na ugljikohidrate. Jedan od nusproizvoda koji nastaje u toj razgradnji je amonijak, koji pak svoj izlaz prema van može pronaći kroz usta.

Sušeno voće
Što se tiče zadaha, jednako tako mogli biste jesti slatke karamele. Naime, sušeno voće ne samo da je prepuno bakterija, već sadrži i velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lijepe za i između zubi. Također valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće. I, naravno, nakon jedenja sušenog voća svakako valja oprati zube i očistiti ih zubnim koncem prije no počne rast bakterija u ustima.