A UKUSNA JE...

Hrana koja će vas najbolje ugrijati u ove hladne dane

21.11.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Tijekom hladnih dana najpametnije je birati zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima

Ljudski organizam drugačije reagira u hladnim danima pa je onda i prehranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što griju organizam, istodobno ga i štite od bolesti.

Zobena kaša
Ovo je idealan obrok za hladne dane. Zob je cjelovita žitarica pa će organizmu osigurati dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas pak dugo vremena održati sitima. Zob sadržava i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju kolesterol i blagotvorno djeluju na zdravlje srca, a i sprečavaju nastanak raznih infekcija.

Juha od bundeve
Ako vam nedostaje vitamina A, bundeva je prava namirnica za vas. Naravno, bundeva sadržava i obilje drugih vitamina, a svi oni bit će važni za održavanje imuniteta tijekom hladnih dana i sprečavanje nastanka prehlade i gripe. Uza sve to, juha od bundeve je i ukusna pa bi bilo dobro da je u hladnim danim što češće jedete.

Čili
Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer grije organizam. Čili sadržava sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorijevanju masnoća. Usto, čili sadržava i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

Crni grah
Ništa vas neće tako dobro ugrijati u hladnim danima kao crni grah. Osim što je ukusan, crni grah i iznimno je zdrav. Sadržava željezo, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni grah blagotvorno djeluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, ali i nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Kelj
Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šalice kelja ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadržava i vitamin C te kalcij i kalij. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grijati u hladnim danima te vam istodobno čuvati zdravlje.

Orah

Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. Sadržavaju vrijedne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu se dodavati i čitavom nizu drugih jela. Štite ljudski organizam od štetnih utjecaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripe. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.

Jabuke
Jabuka je super voće za koje se već godinama zna da blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Sadržava sve vrijedne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže probavi i sprečava razvoj karcinoma. Ukusna je i trebala bi vam se naći na jelovniku tijekom zimskih dana.