DOBRE VIJESTI

Havajska medvjedica polako se oporavlja

17.10.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Kritično ugrožena vrsta tuljana polako se oporavlja. Ovogodišnji broj rođenih havajskih medvjedica porastao je sa 103 na 121

Kad vam kažemo da je broj novorođenih havajskih medvjedica porastao sa 103 na 121, jasno nam je da se to ne čini puno, no znanstvenici Državnog ureda za oceane i atmosferu (NOAA) koji su blisko upoznati s problemom te kritično ugrožene životinje kažu da je to ogroman pomak nabolje, piše Marine Mammal Center

U svijetu postoji još samo oko 1.200 havajskih medvjedica u divljini. Borci za očuvanje ugroženih vrsta nadaju se da će se rast populacije havajskih medvjedica nastaviti.

Na Havajima u gradu Kailua-Koni otvoren je objekt koji služi kao neka vrsta mješavine hitne službe i azila za havajske medvjedice – bolnica Ke Kai Ola. Pokretači tog projekta nadaju se da će tako povećati šanse havajskim medvjedicama.

Havajske medvjedice žive u okolici havajskih otoka. Najviše ih se nalazi u blizini udaljenih Sjeverozapadnih otoka. Ondje nemaju puno dodira s ljudima, no zato su na udaru napada morskih pasa. One medvjedice koje žive bliže ljudima suočavaju se s problemima poput zaplitanja u ribarske mreže, gutanja udica te slučajnih sudara s brodskim motorima.