S DVA KLIKA MIŠEM

Hakeri mogu ovladati vašim automobilom

17.05.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Uvođenje elektronike u automobile rezultiralo je nižom potrošnjom, većim komforom i povećanom pasivnom i aktivnom sigurnošću. Na ovogodišnjoj konferenciji u Oregonu posvećenoj sigurnosti istraživači sa sveučilišta u Kaliforniji i Washingtonu demonstrirat će koliko je uvođenje elektroničkih kontrola današnje automobile učinilo ranjivima na hakerske napade

Početne izvedenice ECU-a – elektroničkih upravljačkih jedinica motora - bile su zasnovane na čipu koji je imao ispisnu memoriju (ROM), pa jednom upisane instrukcije u obliku firmwarea nisu mogle biti mijenjane.

Kako bi smanjili troškove te omogućili modificiranje instrukcija, budući da su elektronički sustavi postajali sve kompliciraniji, proizvođači su tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća prešli na čipove s flash memorijom čiji se firmware mogao modificirati, pa čak i u potpunosti izbrisati.

Donedavno se ECU-u pristupalo jedino prilikom servisiranja vozila, no razvojem tehnologije danas mu se može pristupiti i bežično.

Spajanjem jednog prijenosnog računala na upravljačku jedinicu automobila te njegovim umrežavanjem s drugim računalom istraživači su uspjeli isključiti kočnice, promijeniti očitavanje brzinomjera, modificirati temperaturu klimatizacijskog uređaja, postavke audio sustava, pa čak i zaključati putnike u vozilu

Cilj im nije, kako tvrde, zaplašiti javnost, već proizvođačima dati do znanja da trebaju više pažnje posvetiti sigurnosti, kako ne bi baš svatko mogao pristupiti tako važnim elektroničkim kontrolnim sustavima.