TRIKOVI NAJBOLJIH

Greške zbog kojih ne uspijevate ispeći super pite

28.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Pita je idealan desert za hladnije dane jer je najbolja kada se posluži još topla, a možete je pripremiti na bezbroj načina, s voćem ili primjerice sirom

Smatrate li da niste majstor za pite jer na kraju ne ispadaju onako kako biste željeli, možda će vam pomoći savjeti s kulinarskog bloga The Kitchen

Pravi odabir jabuka

Dok su neke sorte jabuka odlične za grickanje i dnevnu dozu vitamina, druge se pak idealne za kolače. Razlog tome je to što će neke sorte biti previše sočne kada ih usitnite pa će pita na kraju biti gnjecava. Ne znate li koje jabuke odabrati, nećete pogriješiti sa sortom Granny Smith. Također možete pomiješati više vrsta jabuka jer ćete dobiti zanimljivu teksturu.

Tijesto treba ohladiti

Važno je da radite s hladnim sastojcima pa u ovom slučaju ne vrijedi pravilo o maslacu na sobnoj temperaturi. Ne budete li ostavili tijesto da odstoji u hladnjaku, ono će nakon pečenja biti tvrdo i čak se može smanjiti. Nakon što ste ga zamijesili podijelite ga na dva jednaka dijela, omotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na pola sata. Ponovite postupak nakon što ga razvaljate te bi bilo odlično, ako imate vremena, staviti složenu pitu u zamrzivač na 15 do 20 minuta prije samog pečenja.

Premaz od jaja

Ovaj je korak vrlo jednostavan, ali mnogi ga zaboravljaju ili misle da je nepotreban. Premažete li gornju koru jajima, ona će biti još ukusnija ili hrskavija. Dakle umutite jaje i žlicu vrhnja ili mlijeka pa kistom premažite cijelu koru. Osim hrskavijeg okusa, pita će dobiti lijepu zlatnosmeđu boju.

Prije pečenja kore

Kako bi donja kora bila što manje gnjecava, a što više hrskava, možete je nakratko staviti
u pećnicu i malo ispeći. Tako će je nadjev puno manje 'namočiti' i pita će biti još ukusnija.

Popucala kora

Da biste spriječili pucanje kore, važno je da pitu na vrijeme izvadite iz pećnice. Iako se ne čini prepečenom, budete li ju pekli dulje nego što se preporučuje u receptu, kora će puknuti čim izvadite pitu iz pećnice zbog prepečenih jaja u premazu.