GODIŠNJICA UDRUGE 'SVE ZA NJU'

Godišnje od raka u Hrvatskoj oboli 10.000 žena

  • Autor: Silvija Glavić
  • Zadnja izmjena 18.05.2011 17:32
  • Objavljeno 18.05.2011 u 16:25
 

 

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Povodom prve godišnjice postojanja Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka 'Sve za nju' organiziran je Dan otvorenih vrata, pa su tim povodom svi zainteresirani pozvani u posjet u petak, 20. svibnja od 10 do 19 sati, na adresi Kneza Mislava 10 u Zagrebu, kao i na dodjelu nagrade Grada Zagreba, 31. svibnja u Gradskoj skupštini, koju je posthumno dobila osnivačica i prva predsjednica udruge, Vesna Andrijević-Matovac, te na Avon šetnju za život od 28. svibnja do 17. lipnja

Sve to moglo se čuti na danas održanoj presici u prostorijama udruge, a aktualna predsjednica, inače specijalistica medicine rada i sporta, dr. Almenka Balenović, pružila je na uvid nekoliko šokantnih podataka. Primjerice, od desetak tisuća žena koliko ih svake godine u nas oboli od raka čak 2900 otpada na karcinom dojke, a najmlađa oboljela, koja se liječi u jednoj zagrebačkoj bolnici, ima samo 17 godina! Uz inicijatora osnivanja udruge, jednoga od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, prof. dr. Ivana Đikića, specijalista za molekularnu biologiju tumora, na svesrdnoj potpori zahvalila se i sugovornicama – volonterkama, prof. psihologije dr. Ljiljani Vukota, voditeljici ureda Jani Dusper i kćeri nedavno preminule predsjednice Niki Matovac.

Centar je u kratkom razdoblju djelovanja ostvario zapažene rezultate. Tako je održano preko 360 sati individulane psihoterapije, 76 sati grupne psihoterapije, 540 sati telefonskih konzultacija, te 54 noćenja u sobama predviđenim za žene koje izvan Zagreba dolaze na terapije u Zagreb. Trenutno imaju 69 korisnica u redovnom tretmanu (minimalno jednom tjedno) te u prosjeku 10 novih korisnica tjedno. Sve žene oboljele od raka bilo koje vrste te njihove obitelji i prijatelji pozvani su da se jave ukoliko trebaju bilo koji oblik pomoći koji Centar nudi putem web stranice www.svezanju.hr.

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Presica udruge 'Sve za nju'

Udruga 'Sve za nju' i Avon Hrvatska prvi put kod nas ove godine održavaju projekt Avon šetnja za život, s ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih pomaganju rada udruge 'Sve za nju' te podizanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka dojke.

Ova humanitarna kampanja obilježit će se središnjem događanjem na Cvjetnom trgu 17. lipnja u 17 sati. Program će voditi Barbara Kolar, dok će s polazištem na Cvjetnom trgu svi okupljeni sudionici obilježiti projekt šetnjom kroz Preradovićevu, Teslinu i Prašku ulicu do Trga bana Jelačića s povratkom na Cvjetni trg. Sredstva će se prikupljati na dan šetnje već od 14 sati prodajom Avonovih majica, koje će služiti kao ulaznica za Avon šetnju za život, i drugih proizvoda posebno dizajniranih za ovu kampanju. Majice će se moći kupiti i 28. svibnja od 11 sati, također na Cvjetnom trgu, kada će se građani imati priliku prijaviti za sudjelovanje u šetnji. Isto tako, majice se po cijeni od 75 kuna prodaju putem Avonovih kataloga.
Sav prihod od prodaje majica i Avonovih proizvoda iz linije za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka dojke namijenjen je donaciji za udrugu 'Sve za nju', za žene oboljele i liječene od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje, s ciljem pružanja informacijske, psihološke i logističke pomoći.

Na kraju, doc. dr. sc. Vesna Andrijević – Matovac, osnivačica i prva predsjednica udruge 'Sve za nju' posthumno je odlikovana Nagradom Grada Zagreba, kako se navodi u obrazloženju, 'za ustrajan i predan humanitarni rad u udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'Sve za nju', koju je osnovala i kojoj je predsjedala te Centru za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Tijekom desetogodišnjeg konstantnog vrlo raznolikog i iscrpljujućeg liječenja osvijestila je koliko je potrebna psihološka pomoć bolesniku i njegovoj obitelji te se s velikom požrtvovnošću i ljubavlju založila za afirmiranje te iznimno važne karike u ozdravljenju bolesnika. Reagirala je kada je sustav zakazao, pokrenula je i tvrtke i pojedince i svojim je aktivnostima uspjela senzibilizirati javnost za probleme žena oboljelih od te zloćudne bolesti.' Nagradu će preuzeti njena kći Nika Matovac 31. svibnja u Gradskoj skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi