TVRDE STRUČNJACI

Godine ne označavaju starost, one su samo brojka

15.12.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Novo istraživanje donosi zaključke koji će mnoge razveseliti; prema riječima znanstvenika – godine ne znače ništa, one su samo brojka, a stari smo onoliko koliko se osjećamo starima

Istraživanje objavljeno u magazinu 'Population and Development Review' ukazuje kako dob ne označavaju samo godine života. 'Vašu stvarnu dob ne predstavljaju isključivo godine koje ste proživjeli. Dob također sadrži karakteristike kao što su zdravlje, pokretljivost i kognitivne funkcije', kaže Sergei Scherbov.

Demografi se tradicionalno oslanjaju na kronološku dob u istraživanju starenja, no Sergei Scherbov i koautor istraživanja Warren Sanderson kažu da korištenje biloških karakteristika u definiranju dobi može pomoći u boljem razumijevanju procesa starenja, piše Huffington Post

Danska studija iz 2009. godine otkrila je da blizanci mladolikog izgleda imaju tendenciju nadživjeti svog brata ili sestru koji izgledaju starije, pokazujući da je sama percepcija starosti važnija od samog datuma i godine rođenja. A s obzirom na to da je današnje stanovništvo starije no ikada, vrlo je važno razumjeti proces starenja.

Prosječna duljina života u SAD-u je 78,7 godina, dok je prije nešto više od 50 godina prosječna životna dob za muškarce iznosila 60, a za žene 70 godina. 'Donedavno smo ljude sa 65 godina percipirali starima. Danas netko sa 65 godina vjerojatno je bliži onima od 55 ili čak 45 godina, u odnosu na važne aspekte života', kaže Scherbov.