OPASAN ŽIVOTNI STIL

Gledanje TV-a može prouzročiti srčane probleme djece

21.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Djeca koja previše vremena provode gledajući televiziju ili pred računalom, u kasnijim godinama mogla bi imati ozbiljnih srčanih problema, upozoravaju znanstvenici

Još jedno istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.492 djece osnovnoškolskog uzrasta, pokazuje kako su televizijski i računalni ekrani iznimno štetni za djecu. Naime, otkriveno je da se djeci zbog provođenja previše vremena pred ekranom sužavaju krvne stanice u očima, što je rani znak povećanog rizika od srčanih problema i visokog krvnog tlaka.

Međutim, situacija se može promijeniti nabolje. Kako je otkriveno, djeca koja su bila fizički aktivna sat vremena po danu, imala su bolje zdravlje i nije bilo rizika od ozbiljnih bolesti. Tijekom istraživanja znanstvenici su ispitivali roditelje o navikama njihove djece, a potom su pregledavali dječje oči.

Otkriveno je i da djeca dnevno u prosjeku provode gotovo dva sata pred televizijskim ili računalnim ekranom, a samo 36 minuta dnevno provode u fizičkoj aktivnosti. Ti su podaci, upozoravaju znanstvenici, vrlo alarmantni.

Roditelji, kažu znanstvenici, moraju djeci usaditi nove navike ako žele zadržati njihovo zdravlje. U prijevodu to znači manje vremena pred ekranima, a više u fizičkoj aktivnosti. Situacija je ozbiljna jer sve više djece ima takav nezdrav životni stil, a za to su ponajviše odgovorni roditelji.