BUDIMO HUMANI!

Franka Batelić u kampanji 'Pronađi svog prijatelja'

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 09:46
  • Objavljeno 07.07.2009 u 09:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pjevačica Franka Batelić ovogodišnje je zaštitno lice kampanje 'Pronađi svog prijatelja' koja je zapravo nastavak kampanje 'Obitelj na more, a pas na ulicu?' koja se već tradicionalno održava svakoga ljeta

Pozirajući fotografu Goranu Matijašecu u Skloništu za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu, odlučila je javnosti odaslati jasnu poruku da je naša obveza skrbiti o životinjama te da odlaskom na godišnji odmor naša briga za njih ne prestaje. Plakati koje je osmislio Viktor Drago bit će postavljeni u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske tijekom mjeseca srpnja, a tiskane će biti i prigodne razglednice s istim vizualom.

Zajedno s Frankom za vizual kampanje pod nazivom 'Pronađi svog prijatelja' pozirali su i napušteni psi: Lucky, Linda, Luka i Maza, koji još uvijek čekaju u kavezima skloništa da ih netko prepozna kao svoje prijatelje i pruži im novi dom. Pozirao je i Horus, koji je upravo postao član nečije obitelji, no svejedno se priključio ovoj kampanji da bi svojom pričom sa sretnim svršetkom dao potporu onim psima čija priča još uvijek čeka sretan ishod.

'Ne mogu shvatiti da netko ima srca ostaviti tako drage životinje, nekoga tko u potpunosti ovisi o drugome. Mislim da bi napuštanje životinja trebalo i strože kažnjavati. Napuštanje životinje vrlo je nemoralan i kukavički čin! Životinje nisu stvari, artikli ili potrošna roba koju koristimo izvjesno vrijeme ili dok nam se prohtije, pa ih onda neodgovorno odbacimo. One su živa bića koja zaslužuju ljubav, poštovanje i pravo na odgovarajuću skrb do kraja svoga života', izjavila je Franka Batelić prilikom prihvaćanja uloge zaštitnog lica kampanje 'Pronađi svog prijatelja'.

Svake godine tijekom godišnjih odmora svjedoci smo sve većeg broja napuštenih životinja. Bilo da lutaju ulicama ili bivaju ostavljene pred skloništima, takvi su prizori neprihvatljivi. Potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere da bi se takvom ponašanju stalo na kraj. Napuštene životinje, prepuštene na brigu sebi samima postaju prijetnja i za ljude. Psi koji se okupljaju u čopore zbog manjka skrbnika i mačke koje često skončavaju pod kotačima naših automobila nisu krivi za svoju nesreću. No svejedno su oni ti koji plaćaju cijenu ljudskog nemara, dok pravi krivci i dalje ostaju nekažnjeni.

Budući da je Hrvatska svjetski popularno turističko odredište, slike lutajućih gladnih i žednih životinja nikako nisu uspomene koje turisti žele ponijeti kući sa svoga odmora. Učestale reakcije stranih turista koji pronalaze napuštene životinje i njihovo nezadovoljstvo zbog nemogućnosti rješavanja problema njihova zbrinjavanja upozoravaju da je to gorući problem na čije se odgovarajuće rješavanje više ne može čekati.

Napuštanje životinja je prema Zakonu o zaštiti životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna. No pored zakonskih odredbi, važno je da smo svi mi ponaosob svjesni tereta i odgovornosti koju preuzimamo na sebe prilikom udomljavanja životinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi