GREŠKA U KORACIMA

Evo zbog čega vam je kuhinja uvijek puna prljavog posuđa

11.03.2014 u 10:13

Bionic
Reading

Gotovo svakodnevno vam se događa da vam kuhinja na kraju dana izgleda blago rečeno strašno, s prljavim suđem koje se prelijeva preko sudopera?

Ne znate što krivo radite, no svake večeri kuhinja vam izgleda kao bojno polje? Možda jednostavno koristite previše suđa, koje onda završi u sudoperu čekajući da sate provedete perući ga, piše apartmenttherapy.com. Stanite tomu nakraj s ovih nekoliko učinkovitih trikova.

Imate previše posuđa. Možda se čini pomalo radikalnim, no većina će se složiti da što imate manje posuđa, to ćete i manji broj posuđa koristiti. Možda je vrijeme da konačno pospremite te kuhinjske ormariće?

Male stvari operite odmah nakon korištenja. Naravno, to ne znači da ćete se u potpunosti riješiti gomile suđa nakon obroka, no hrpa će se zasigurno drastično smanjiti. Također, suđe je značajno lakše očistiti odmah nakon korištenja. Na primjer grudice ili ostatke brašna odmah nakon korištenja može se samo lako isprati, no nakon što odstoji neko vrijeme u sudoperu, zahtijevat će snažno trljanje i ribanje.

Potražite recepte za jela koji se mogu pripremiti u jednom loncu. Ako mislite da je to teško, varate se – postoji čitav niz takvih finih, a nezahtjevnih jela, počevši od variva, juha, rižota, kus-kusa ili pak raznih salata. Pronađite i spremite te recepte i, naravno, isprobajte ih, i osim u finom obroku, uživajte u praznom sudoperu.

Na stol stavite samo nužan pribor za jelo. Možda stol neće djelovati baš svečano, no budite iskreni – zar doista želite kasnije prati sve one sićušne vilice nakon što svi odu kući? Ako na večeru zovete stare prijatelje ili obitelj, nitko vam to neće zamjeriti, a najvjerojatnije ni primijetiti, a vi ćete si skratiti vrijeme stajanja nad sudoperom.

Neka svaki član obitelji ima svoje mjesto gdje drži čašu. Ovo je savjet broj jedan u smanjivanju stvaranja hrpe prljavog posuđa. Umjesto da nakon svakog korištenja svaki član obitelji čašu ubaci sudoper, radije se dogovorite da svatko uzme jednu čašu, drži je na određenom mjestu i koristi taj dan, i tek navečer ubaci u sudoper. Možda se ne čini bitnim, ali navečer ćete se iznenaditi koliko će to smanjiti hrpu prljavog posuđa.