SVE JE U GENIMA

Evo zašto opsesivno razmišljate o svom izgledu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2012 12:48
  • Objavljeno 03.10.2012 u 12:48
koza njega ljepota piling maska

koza njega ljepota piling maska

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinsktock

Neprestano razmišljate o svom izgledu i činite sve da biste bili mršavi? Za takvo ponašanje možda su 'krivi' vaši geni

Opsjednutost izgledom i mršavošću krije se u genima, barem tako tvrde znanstvenici s američkog sveučilišta Michigan. Neke žene,

pojašnjavaju znanstvenici, osjećaju jači pritisak da budu mršave i lijepog izgleda jer su tako 'genetski programirane'. Kod nekih to u konačnici može izazvati poremećaje u prehrani, ali i nezdravu opsjednutost izgledom tijela.

Znanstvenici su proveli istraživanje na način da su ispitivali različite stavove između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca. Blizanci su odgovarali na pitanja vezana uz izgled, odnosno na koga od slavnih osoba žele nalikovati. Kada je utvrđena njihova razina ideala mršavosti, jednojajčani blizanci bili su uspoređeni s dvojajčanima. Rezultati su pokazali da su stavovi jednojajčanih blizanaca sličniji kada je riječ o idealu mršavosti nego oni dvojajčanih blizanaca. Znanstvenici stoga smatraju da u tomu važnu ulogu igra genetika.

'Svakodnevno smo bombardirani porukama koje slave mršavost, ali unatoč tomu većina žena nije mršava. To nam govori da zapravo genetske predispozicije neke žene čine prijemčivijima za takve poruke', istaknula je voditeljica istraživanja Jessica Suisman.

Ova otkrića dovode u pitanje zaključke drugih istraživanja koja su ukazala na to da je opsjednutost izgledom rezultat društvenih okolnosti i snažnog utjecaja medija koji propagiraju mršavost i savršen izgled. Odgovor se vjerojatno krije u oba istraživanja, odnosno u činjenici da i društvo, ali i geni, kreiraju sliku savršenog izgleda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi