ŠTO JE DOBRO ZA ZDRAVLJE

Evo zašto nije dobra pretjerana opsjednutost čistoćom

05.06.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Imunolozi širom svijeta tvrde da problem s alergijama možemo lakše riješiti ne pazimo li toliko na čistoću jer ćemo izgraditi čvršći imunološki sustav

Znanstvenici tvrde da je pretjerana opsjednutost čistoćom loša za borbu s alergijama te idući put radije zagrlite svog ljubimca ili uzmite komad hrane koji je pao na pod.

Imunolog Graham Rook tvrdi kako je moderno društvo opsjednuto čistoćom, ali ne razmišlja o tome da usput lišava tijelo i dobrih bakterija te da zato naš imunitet zapravo slabi. Na britanskom znanstvenom skupu Cheltenham istaknuo je kako su alergijama  podložnija djeca i mlađe generacije ljudi od starijih jer se prije drugačije vodilo računa o higijeni i čistoći.

Rook, koji inače radi na londonskom sveučilištu, smatra da možemo poboljšati obrambeni sustav organizma ako prenosimo različite mikrobiološke organizme između članova obitelji.

Jedan od primjera je da ne treba uvijek odmah sterilizirati dudu varalicu ako je pala na pod u kući. Bakterije koje se prime nisu toliko opasne, a izgradit će imunološki sustav djeteta.

Ista pravila vrijede i za hranu s poda ili maženje s kućnim ljubimcima jer ako se imunološki sustav nikada ne alarmira, na kraju će se potpuno isključiti.