MISLILI STE SUPROTNO

Evo zašto ipak niste savršena mama

03.07.2013 u 10:03

Bionic
Reading

Prije nego što dobijemo djecu svi smo uvjereni da ćemo biti savršeni roditelji i znamo u čemu sigurno nećemo popuštati. Vjerujemo da ćemo se držati pravila, uspješno postaviti granice, izbjegavti potkupljivanje djece, a naravno - i odlično se kontrolirati. No jednom kad dobijemo djecu stvari se mijenjaju takvom brzinom da zaboravimo na neke stvari u koje smo se kleli

Evo što smo mislili da nikada nećemo raditi:

Nikada neću podmićivati svoju djecu. Ona će se ponašati u skladu s pravilima jer će imati odličan unutarnji moralni kompas o tome što je ispravno i jer ću ih ja tako naučiti.
U stvarnosti: Ponekad ćete izgubiti živce i potrebu da baš sve bude savršeno i dopustit ćete im da jedu slatkiše u zamjenu za malo mira i tišine.

Postavit ću pravila i držat ću ih se, a posebno ih neću puštati u kupaonicu.
U stvarnosti: Većinu vremena s vama u kupaonici bit će bar jedno dijete koje će vas stalno nešto zapitkivati, igrati se s toaletnim papirom i promatrati svaki vaš potez.

Moja će djeca uvijek uredna i čista izlaziti iz kuće. U stvarnosti: Djeca će vam izaći u različitim čarapicama, s prljavom jaknicom - prihvatite to da neće uvijek biti besprijekorno čista.

TRAŽITE PODRŠKU

Roditeljski stres događa se svima i nije moguće izbjeći ga, no moguće ga je značajno smanjiti i imati pod kontrolom. To možemo učiniti edukacijom, unapređenjem svojih vještina i osnaživanjem svoje socijalne mreže (osobe iz okoline na koje se možemo osloniti). Nerealna očekivanja su najveći neprijatelj svakog roditelja i iznimno velik uzrok roditeljskog stresa, objašnjava socijalna radnica Jelena Matić Zbiljski.

Kontrolirat ću svoj govor pred djecom i neću govoriti prostote.
U stvarnosti: Iznenadit ćete se time koliko puta će vam izletjeti psovka, a da je nećete ni primijetiti. No zato će je vaš mališan detektirati po ritmu govora, a svaki sočan komentar i gramatički ispravno ponoviti. I naučiti koristiti.

I kada rodim, istim intenzitetom i predanošću ću se baviti sobom.
  Prava istina je da ćete ponekad biti sretni ako vas djeca puste da se u miru istuširate. A odlasci frizeru i kozmetičaru postat će prave akcije koje treba pomno isplanirati.

Suprug i ja donosit ćemo zajedničke odluke, a ako se nekad i ne budemo slagali i ja budem u pravu što se tiče odgoja, ponašat ću se dostojanstveno.
U stvarnosti: Nećete moći izdržati da mu kroz zube ne kažete da vas je trebao poslušati i održati mu lekciju o tome zašto je vaš stav ispravan, a njegov nije.

Bilo bi dobro da prihvatite ove činjenice prije nego što postanete roditelji. 'Prvih šest-osam godina nije moguće izbjeći buku, cviljenje, prepirke, 1001 'zašto' svugdje i u bilo koje vrijeme, nered po kući i automobilu. No moguće ih je značajno smanjiti na relativno podnošljivu mjeru, uz jasna obiteljska pravila (učenje obiteljskih vrijednosti) i njihovu dosljednu primjenu, što zahtjeva upornost i strpljivost, no za razliku od kaotičnog (s jedne strane previše popustljivog, a s druge strane previše rigidnog roditeljskog stila), ovaj će vam u godinama puberteta i adolescencije djece donijeti osmijeh na lice i mir u duše jer ste uspješno obavili svoj roditeljski posao', kaže socijalna radnica Jelena Matić Zbiljski. 


Osim toga, Matić Zbiljski kaže da često čujemo da je važno da se roditelji usuglase oko odgojnih stilova i zajednički nastupaju prema djeci. Na taj način dijete brže i jasnije usvaja poželjne obrasce ponašanja jer nije izloženo zbrci uslijed različitih zahtjeva odraslih. Činjenica je da usuglašavanjem vrijednosti, stilova i pravila roditelji osnažuju svoj partnerski odnos jer izbjegnu većinu onih prepirki i predbacivanja prisutnih u kaotičnom roditeljstvu, a oni narušuju partnerski odnos, kao i obiteljsko okruženje.