BOLESTI MODERNOG DOBA

Evo što vam mogu učiniti gazirana pića

14.05.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Znanstvenici optužuju prehrambenu industriju da ublažava istraživanja o štetnosti gaziranih pića jer želi da se ne povezuju s viškom šećera i debljanjem

Studije koje provode sami proizvođači na kraju rezultiraju porukom da gazirana pića nisu toliko štetna i opasna te ne utječu na debljinu, a neovisna istraživanja pokazala su suprotno.

Zbog toga je doktor Philippe De Wals rekao na Europskom kongresu za pretilost kako ga zabrinjava činjenica da bi se time mogle zavarati vlasti, a proizvođači gaziranih sokova uspjeli bi izbjeći etiketiranje proizvoda kao nezdravih i ne plaćati dodatne poreze zbog sastojaka koji debljaju.

De Wals je pregledao razna istraživanja o gaziranim pićima provedena u pet godina. Od 17 studija, četiri su proveli proizvođači zaključivši da je slaba poveznica između njihovih pića i debljanja.

Stoga je na Europskom kongresu za pretilost rekao da je to plan proizvođača kako da umanje svoju odgovornost, zbog čega unajmljuju znanstvenike na koje mogu utjecati.

Srčani udar, dijabetes, debljanje, krhke kosti, rak prostate, slabost mišića i paraliza označeni su kao potencijalni problemi zbog konzumacije bezalkoholnih pića. Prošli mjesec jedna je studija pokazala da samo jedna limenka dnevno može povećati rizik od dijabetesa za pet puta.

Limenka Coca-Cole sadrži oko osam žličica šećera i 139 kalorija. To je oko 7 posto od 2.000 kalorija, koliko žena treba konzumirati u jednom danu.