PRAVA ČAROLIJA

Evo što je potrebno za haljinu iz bajke

13.03.2015 u 14:41

  • +8

Pepeljuga

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Za slavnu plavu haljinu koju je Pepeljuga nosila na balu u novom Disneyjevom hit filmu bilo je potrebno 250 metara tkanine, više od 10.000 kristala Swarovski, 6,4 kilometra konca i 4,8 kilometara poruba, a radilo ju je 18 krojača 500 sati. Za potrebe snimanja napravljeno je devet takvih haljina

'Moram priznati da mi je stvaranje kostima za ovaj film bio velik izazov jer su i očekivanja bila velika', rekla je kostimografkinja Sandy Powell koja je dizajnirala Pepeljuginu haljinu. Powell je trostruka dobitnica Oscara, i to za kostime iz filmova 'Zaljubljeni Shakespeare', 'Avijatičar' i 'The Young Victoria'. Za Disneyjev novi hit dvije je godine smišljala kreacije, a rezultat je zaista spektakularan.

Famozna haljina za bal očekivano je morala biti plava, no dizajnerica ju je željela učiniti posebnom, pa je kombinirala nekoliko nijansi plave kako bi dobila boju koja izgleda kao da se prelijeva.
'Jedna jedina nijansa plave bila bi jako dosadna, stoga je boja na gornjem svilenom sloju haljine plava poput različka, a ostalih pet slojeva je ručno bojeno raznim nijansama plave, zelene i ljubičaste i one zajedno stvaraju efekt koji podsjeća na akvarel', objašnjava Powell.

Plesna haljina ima ukupno šest slojeva, gornji je od svilene krepoline, a preostalih pet napravljeno je od supertankog poliestera. 'Materijal je tako lagan da kad ga bacite u zrak, on lebdi padajući jako, jako sporo', objašnjava dizajnerica.

Tisuće sitnih kristalića nalaze se na gornjem sloju zbog čega se stvara dojam kao da je haljina posuta sjajnom vilinskom prašinom.

'Nisam željela da haljina izgleda kao da je prekrivena kristalima, ali sam svakako željela da zabljesne. Kakva bi to Pepeljuga bila bez sjaja. Osim toga željela sam siluetu s puno većim dijametrom suknje. Najvažnija stvar koju je trebala raditi u toj haljini je plesati i pobjeći od princa, stoga mi je bilo iznimno bitno da se haljina u tim situacijama lijepo kreće', rekla je Powell za New York Daily News .

Iako je Pepeljuga na balu bila jedina dama bez nakita, bez jednog se modnog dodatka nije moglo, a to je, naravno, staklena cipelica koja je izrađena od tri komada kristala Swarovski. Cipelice glumica Lilly James koja glumi Pepeljugu nikad nije stavila na nogu jer su izrađene od nefleksibilnog kristala i jako visoke pa su potpuno neiskoristive kao obuća. Pepeljugi su cipelice kompjutorskom animacijom dodane na stopala.

Bajkovita balska dvorana

Dvorana za bal duga je 46, a široka 32 metra. Pod je napravljen od uvoznog mramora, iz njega se uzdiže masivno stubišna, a samo za zavjese potrošeno je 1.829 metara tkanine. Strop je krasilo 17 lustera izrađenih u Veneciji specijalno za ovaj filmski set, a na njima je bilo 5.000 voštanih svijeća koje su se sve morale ručno paliti jedna po jedna. Dvoranu krasi i 3.659 metara baršuna tirkizne boje i više do 16.000 svilenih cvjetova.

Helena Bonham Carter koja glumi Dobru vilu inzistirala je da njezina haljina ima krila. Njezina haljina doslovce sjaji budući da su u nju ugrađeno 4.000 LED lampica s pripadajućom 13 kilograma teškom baterijom, no u određenim situacijama predstavljala je velik problem.

'Logistika potrebna da odem na zahod… Pa recimo da je bilo prilično teško locirati zahodsku školjku u toj haljini. Bila sam hodajuća svjetiljka s tih 4.000 LED lampica na haljini, dok mi je na stražnjicu bila prislonjena baterija od 13 kg, a jedan jako ljubazan Belegijac koji je radio za Philips morao je doći svake večeri i uključiti me', rekla je Helena Bonham Carter na konferenciji tijekom Filmskog festivala u Berlinu.

Za ulogu zle maćehe koju je sjajno odglumila Cate Blanchett dizajnerica je odabrala prekrasne kostime, većinom u zelenim tonovima koji su izvrsno pristajali uz glumičinu porculansku put i crvenkastu kosu kakvu je imala u filmu.

'Koristili smo crnu i puno zelene boje. Moja školska uniforma u djetinjstvu bila je zelena, pa otad zapravo jako rijetko nosim tu boju. Moram priznati da mi je od svih haljina koje sam nosila u filmu najmanje draga ona zelena s bala, ali ispada da se svima sviđa baš ta. Meni je draga ona plava u kojoj posjećujem vojvodu i imam rukavice i plavi šešir na kojem je ptica. Obožavam te neočekivane detalje u Sandyinim kostimima', rekla je Cate Blanchett.

Pepeljugine zločeste polusestre imaju kičaste kostime u žutoj i roza boji, i to s razlogom. 'One namjerno izgledaju smiješno izvana, na njima je svega previše i sve je prenapadno jer su ružne iznutra', rekla je Powell. Pepeljuga ni u najgorim trenucima ne nosi poderane krpe, već haljinu koja je u početku lijepa, a kasnije polako blijedi od čestog nošenja. No zanimljivo je da je Pepeljuga u cijelom filmu nosila samo četiri različite haljine.

Pepeljuga