ZANIMLJIVE TVRDNJE ZNANSTVENIKA

Evo što boja očiju otkriva o vašem zdravlju

20.05.2017 u 19:40

Bionic
Reading

Boja očiju, tvrde znanstvenici, nosi određene zdravstvene posljedice. Brojna su istraživanja koja pokazuju da osobe sa svijetlim očima imaju veći rizik od karcinoma kože dok tamnooke osobe imaju manje problema s alkoholom, no boja očiju nosi i svoje prednosti

Vjerojatno većina nas nije nikada pomislila kako bi te predivne svijetloplave oči koje ima vaš prijatelj mogle biti povezane s povećanim rizikom od karcinoma kože ili većim atletskim sposobnostima. No, vjerovali ili ne, brojna istraživanja boju očiju povezuju sa zdravstvenim karakteristikama ljudi, a u nekim slučajevima vijesti nisu onakve kakve biste poželjeli sebi ili drugima.

Određene boje šarenice oka povezane su s povećanim rizikom od razvoja kožnih oboljenja poput vitiliga i melanoma, dok su druge povezane s većom tolerancijom na bol. Znatiželjni ste i pitate se kakve se zdravstvene dijagnoze kriju iza vaše boje očiju? Pomno čitajte što kažu stručnjaci.

Plave, zelene i sivkaste oči

Slično kao i kod svijetle puti, svijetle šarenice ukazuju na nedostatak zaštitnog pigmenta melanina, a posljedica toga je veća osjetljivost očiju na sunce. To bi značilo da, osim što osobe sa svijetlim očima imaju veći rizik od oštećenja vida čestim izlaganjem sunčevim zrakama, također su sklonije karcinomu kože.

Osobe s plavim, zelenim i sivim očima, tvrde znanstvenici, imaju i veći rizik od makularne degeneracije, bolesti središnjeg dijela mrežnice oka koja uništava centralni vid, a javlja se kod osoba starije životne dobi. Stoga bi osobe sa svijetlim očima trebale uložiti u sunčane naočale s kvalitetnim staklima koja štite oči od UV zračenja.

S druge strane svijetle oči imaju svoje prednosti. Naime istraživanja pokazuju kako osobe sa svijetlim očima imaju veću toleranciju na bol. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu proučavali su 58 trudnica i zabilježili da one sa svijetlim očima pokazuju veću izdržljivost na bol, kao i smanjenu prisutnost postporođajne anksioznosti i depresije, za razliku od trudnica s tamnim očima.

Smeđe oči

 

Prije svega, osobe s tamnim očima češće imaju problema sa zamagljivanjem vida, što se može spriječiti redovitim nošenjem sunčanih naočala. Za razliku od osoba sa svijetlim očima, tamnooke osobe su otpornije na bolesti kože.

Prema istraživanjima, osobe sa smeđim očima osjetljivije su na alkohol, a istovremeno je manja vjerojatnost da će postati ovisne o alkoholu, što ima smisla, s obzirom na to da alkoholizam zahtijeva učestalu konzumaciju veće količine alkohola. U istraživanju provedenom 2015. godine, koje je obuhvatilo 1200 ispitanika, znanstvenici su otkrili da osobe sa svijetlim očima imaju 54 posto veće šanse da će imati problema s alkoholom od osoba s tamnim očima.

Istraživanje iz 2001., s druge strane, otkrilo je da tamnooke osobe pokazuju posljedice pijanstva puno brže od svjetlookih osoba. No do vjerojatno najfascinantnijih saznanja došli su znanstvenici koji tvrde da boja očiju određuje atletske sposobnosti. Prema njihovim tvrdnjama, osobe s tamnim očima pokazuju znatno bolje reflekse od osoba sa svijetlim očima.

Ipak, neki znanstvenici tvrde kako je ovo istraživanje, koje datira iz 1978. godine, previše ograničeno i zastarjelo te zbog toga nije reprezentativno. No bez obzira na to bile ove zdravstvene prognoze ispravne ili ne, možemo zaključiti da nam je svima dobrodošao kvalitetan par sunčanih naočala koji će naše oči zaštititi od jake svjetlosti i UV zračenja, stoga saznajte kakve se sunčane naočale nose ove sezone.