KLJUČ JE U PREHRANI

Evo kako zadržati dobro pamćenje

21.05.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Za bolje pamćenje u starijoj dobi znanstvenici kažu da treba jesti manje crvenog mesa i mliječnih proizvoda, a uvrstiti namirnice s omega-3 masnim kiselinama

Američki znanstvenici proveli su studiju s 17.478 ispitanika u prosječnoj dobi od 64 godine i davali im testove za praćenje memorije u razdoblju od četiri godine. U tom razdoblju sedam posto ispitanika razvilo je probleme s pamćenjem, ali se pokazalo da je 19 posto njih imalo smanjen rizik od oštećenja zbog mediteranske prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

Ključ mediteranske prehrane su namirnice poput ribe, maslinovog ulja te puno svježeg voća i povrća, što pogoduje zdravlju tijela.

Voditelj istraživanja, dr. Georgios Tsivgoulis objasnio je za Daily Mail da zapravo ne postoji najučinkovitiji način borbe s demencijom, ali tip prehrane može usporiti taj proces. Dodaje da su uz to važni i redovno vježbanje, izbjegavanje pretilosti i pušenja te uzimanje lijekova za bolesti poput dijabetesa i hipertenzije.

Druga nedavna istraživanja pokazala su da mediteranski stil prehrane može spriječiti srčani i moždani udar te smrtnost ljudi s visokim rizikom od srčanih bolesti za trećinu.