LJEKOVITA SVOJSTVA

Evo kako uz pomoć čaja potaknuti rast kose, riješiti se peruti i masnoće te sačuvati boju postojanom

12.05.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Čaj je velik prijatelj vaše kose, a ukoliko poznajete njegova ljekovita svojstva, može vam pomoći da ona konačno izgleda onako kako ste oduvijek željeli. Prije zadnjeg ispiranja operite je čajem i vaša kosa će biti mekana, sjajna, lepršava i puna volumena. Otkrivamo koju vrstu čaja koristiti za poticanje rasta kose, očuvanje boje, rješavanja problema peruti i masnoće te štošta drugo

Ako ste u potrazi za domaćim receptima iz kućne radinosti koji će vam pomoći da svoju kosu 'dovedete u red', onda ste na pravom mjestu. Dobro znamo da je kosi s vremena na vrijeme potrebno posvetiti više pažnje, pogotovo sada nakon što većina nas zbog izolacije minimalno dva mjeseca nije posjetila frizera.

Kamenac u vodi, suh zrak, nedostatak vitamina i brojni drugi štetni radikali utječu na strukturu vlasi, čineći je slabom, lomljivom i suhom. Takva kosa će nakon nekog vremena izgubiti sjaj i mekoću, zbog čega joj je potrebna dubinska obnova.

Vlasište je potrebno očistiti od mrtvih stanica kože koje začepljuju pore i dovode do perutanja kože, a kosu je potrebno nahraniti i hidratizirati. Vjerovali ili ne, spas možete potražiti u svom ormariću s čajem. Naime, čaj je veliki prijatelj naše kose, a ukoliko poznajete njegova ljekovita svojstva može vam pomoći da vaša kosa konačno izgleda onako kako ste oduvijek željeli.

Neki čajevi poput zelenog i crnog pomažu u borbi protiv masne kose. Ukoliko vam se kosa brzo masti, u litru ohlađenog čaja možete odati i dvije žlice soka od limuna ili domaćeg jabučnog octa za jači efekt. Za tamnu kosu preporučuje se crni čaj koji pomaže i u održavanju tamne boje kose, dok je za svijetliju kosu bolji zeleni čaj.

Obzirom da i zeleni i crni čaj sadrže kofein, oba su odlična i za poticanje rasta kose. Ukoliko vam fermentirana rižina voda o kojoj smo ranije pisali nije ubrzala rast kose, ne bi bilo loše probati s crnim ili zelenim čajem.Također, zeleni čaj odličan je i za tretiranje peruti. Bogat je antioksidansima koji će dubinski očistiti vlasište od štetnih radikala i umiriti svrbež i oticanje.

Sličan utjecaj na vlasište i kosu (potiče cirkulaciju, umiruje nadraženu kožu, odčepljuje pore, rješava perut i potiče rast kose) imaju i čajevi od ružmarina i rooibosa, a ako kosi jednostavno želite dati intenzivniji sjaj isprobajte čaj od sušenih pupoljaka divlje ruže.

Čaj od kamilice namijenjen je svim ženama sa svijetlom kosom koje žele povesti računa o svojoj kosi. Čak ima i posvijetljujući učinak na kosu, a ako u njega dodate nekoliko kriški đumbira ili mente (svježe ili sušene), postaje i eliksir za rast kose.

Čaj od hibiskusa je pun aminokiselina i vitamina C koji potiču proizvodnju kolagena koji poboljšava izgled i strukturu kose, što znači da potiče i rast kose. Ovaj je čaj idelan izbor za žene sa smeđom i crvenom kosom.

Bosiljak nije samo omiljeni začin u kuhinji, već i čarobni sastojak koji oporavlja i pomaže regeneraciju korijena dlake te djeluje protuupalno na kožu. Baš poput mente, čaj od bosiljka ostavlja osjećaj svježine i hlađenja. Od bosiljka također možete napraviti i pastu za kosu.

U svaki od navedenih čajeva možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja zbog kojeg će vaša kosa mirisati danima poput najljepšeg parfema. Zapamtite da čajeve nanosite na kosu prije zadnjeg ispiranja, nakon što kosu operete šamponom. Kosa će već nakon prvog korištenja biti mekana na dodir, sjajna, lepršava i puna volumena.