BORBA S HRANOM

Evo kako se ovih blagdana ne udebljati

24.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Uz samo malo pozornosti, ovih blagdana ne morate se udebljati, a evo i kako će vam to poći za rukom

Blagdani su na vratima, a za mnoge to prvenstveno znači prejedanje ukusnom hranom. Usto što to nije smisao Božića, prejedanje ostavlja dugotrajne posljedice. Ako se ovih blagdana ne želite prejedati, dobro će vam doći ovi savjeti.

To što ima puno hrane, ne znači da sve morate pojesti

Hrana poslužena tijekom božićnog ručka obično ostaje i za sutradan. Zapravo, tijekom blagdanskih dana obroci se samo izmjenjuju, i to vrlo brzo. Još niste probavili ni zadnji obrok, a već vam dolazi sljedeći. Što učiniti? Vrlo jednostavno – ne morate jesti kad god vam je ponuđeno ili kad drugi jedu. Jednostavno izbjegnite određene obroke kad niste gladni. Izbjegavajte grickalice i kolače koji stalno stoje na stolu, ali to ne znači da ih morate stalno jesti. Osluškujte sebe – jedite kad ste gladni, a kad niste, nemojte. Prejedanje će vam narušiti probavu te ostaviti kilograme za uspomenu i sjećanje na Božić. Budite pametniji.

Ubacite malo zdravih namirnica

Čak i ako vi ne kuhate božićni ručak, ne morate biti na milosti ili nemilosti svojih domaćina. Jedan od načina na koji možete spriječiti debljanje je da obrocima dodate i od 100 do 150 grama cjelovitih žitarica. Možete ih, primjerice, posuti po salati ili ih nekoliko dana prije stavite u mlijeko pa ih dodajte obroku kao prilog. Kad navečer osjetite glad, umjesto podgrijane purice ili drugoga mesa pojedite žitarice. One su bogate vlaknima i vaša crijeva, ali i vaša linija bit će vam zahvalne na tomu. Imat ćete osjećaj sitosti i automatski ćete unositi manje količine hrane u sebe.

Proslijedite dalje kalorične darove
Dobili ste na dar kutiju luksuznih čokoladica? Jednostavno je poklonite nekomu drugom! Naravno, to osoba koja vam je poklonila ne mora znati. Učinite to jer je sve stvar samokontrole. Ako zamamne čokoladice niste donijeli doma, neće se javiti ni iskušenje da ih pojedete. Čak i ako se javi, nećete imati što pojesti. To vrijedi za sve slatkiše koje dobijete na dar. Nemojte ih uopće nositi doma i sačuvajte sebe od iskušenja, ali i od viška kilograma.

Nemojte jesti ono što ne volite
Svaki blagdanski obrok koji možda i ne volite previše sadržava višak kalorija. Međutim vi ga ipak pojedete jer vam je dostupan. Ovih blagdana budite pametniji i ne unosite u sebe hranu koju ionako ne volite. Sačuvajte prostor za ono što stvarno volite. Stručnjaci preporučuju da uvijek birate domaće pripremljenu hranu, a ne kupovnu, za koju i ne znate što točno sadrži. Ono što je sigurno ondje su aditivi koji je dugo održavaju jestivom. Stoga samo domaće! Nastojite se uopće i ne naći u situaciji u kojoj će vam hrana čiji niste ljubitelj biti pod nosom. Na taj način izbjeći ćete iskušenje. Uz samo malo samokontrole, učinak će biti odličan, a i vi ćete se bolje osjećati.

Tražite društvo mršavih ljudi
Iako će ovo zvučati kao uputa za opsesivno-kompulzivno ponašanje, ipak ćete se morati pridržavati i toga ako se ne želite udebljati. Dakle kad sjedate za božićni stol, nastojite sjesti pokraj mršavih ljudi koji će si u tanjur stavljati manje količine hrane. To će podsvjesno utjecati na vas pa ćete i vi jesti manje. Ako ne možete birati gdje ćete sjesti, odmaknite od sebe visokokaloričnu hranu, ali i alkohol. Neka vam bude izvan dometa.