PROVJERENA METODA

Evo kako baš svaki put savršeno skuhati jaje

27.10.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Skuhati jaje zna svatko, no možete li baš svaki put postići da meko kuhano jaje bude idealno, baš onako kako treba: da žumanjak bude tekući, a bjelanjak svilenkasto mekan

Stoga je najbolji način kuhanja jaja da ga na pola kuhanja maknete s vatre, otkriva slavni chef Heston Blumenthal. Problem je to što bjelanjak kod klasičnog kuhanja u vreloj vodi postaje gumenast.

Blumenthal otkriva da je tajna u temperaturi i vremenu, a svoju tehniku razvijao je na osnovi pokusa koji je izveo fizičar Nicholas Kurti koji je jaje kuhao satima na temperaturi od 64°C. Blumentahl je krenuo s eksperimentiranjem koristeći vodenu kupelj. Nakon 45 minuta bjelanjak je bio gelaste strukture dok je žumanjak bio poput paste, kao da su zamijenili strukturu. Nakon niza eksperimenata došao je do metode koja, kako sam kaže, pali baš svaki put, piše Independent

Blumenthalova metoda:

1. U manju zdjelu sa staklenim poklopcem pažljivo položite jaje te jenapunite vodom tako da tekućina pokriva jaje, ni milimetra više. Akoimate centimetar vode iznad jaja dobit ćete možda isti rezultat, no moratćete se igrati s vremenom.

2. Poklopljenu zdjelu stavite na štednjak na maksimalnu temperaturu i pustite da uzavre.

3. Kad voda uzavre, čim se pojave mjehurići, maknite zdjelu s vatre i namjestite tajmer na točno šest minuta. Ne skidajte poklopac sa zdjele. Kad tajmer zazvoni, maknite poklopac i uživajte u savršeno kuhanom jaju.