NEW YORK NAJČEŠĆE U KADRU

Eiffelov toranj je najfotografiranija građevina na svijetu

30.04.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Proučavajući milijune fotografija s turističkih putovanja, znanstvenici su uz pomoć superkompjutera saznali koje su najfotografiranije znamenitosti na svijetu. Na prvom mjestu se, očekivano, našao simbol Pariza Eiffelov toranj

Stručnjaci sa sveučilišta Cornell analizirali su 35 milijuna fotografija koje je 300.000 korisnika postavilo na website Flickr tijekom posljednjih šest mjeseci. Otkrili su da je Eiffelov toranj najpopularnija znamenitost na svijetu, dok se od sedam najfotografiranijih čak četiri nalaze u Lonodnu - Trafalgar Square, Tate Modern, Big Ben i London Eye.

1. Eiffelov toranj, Pariz
2. Trafalgar Square, London
3. The Tate Modern, London
4. Big Ben, London
5. Notre Dame, Pariz
6. London Eye, London
7. Empire State Building, New York

New York je grad koji je najčešće u kadru


Glasnogovornik sveučilišta Cornell izjavio je da ih je ovo istraživanje potaknulo da izdaju online turistički vodič koji bi automatski identificirao najbolja mjesta za odmor, i to vodeći se procjenama samih turista i njihovih fotografija.

Na temelju fotografija znanstvenici su napravili i listu top 10 gradova. Pokazalo se da je New York grad koji turisti najčešće fotografiraju, na drugom je mjestu London, a slijede San Fransisco i Pariz.

Među top 10 našlo se čak šest američkih gradova, iz čega se vrlo lako može zaključiti da na Flickru najviše ima korisnika iz SAD-a.

Top 10 gradova:

1. New York
2. London
3. San Fransisco
4. Pariz
5. Los Angeles
6. Chicago
7. Washington
8. Seattle
9. Rim
10. Amsterdam