OTKRIĆE KOJE OBEĆAVA

Dvjema jakim kavama dnevno protiv Alzheimera

07.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Svakodnevno ispijanje dviju šalica jake kave dnevno može spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti, a čak i poništiti neke simptome te bolesti, otkrili su američki znanstvenici

Tijekom istraživanja znanstvenici su došli do zaključka da kofein ne samo da pomaže u sprečavanju senilnosti, već je može i liječiti.

Iako su do tih rezultata došli tijekom istraživanja na životinjama, znanstvenici kažu da ovo zadnje otkriće najviše obećava kad je u pitanju liječenje i prevencija Alzheimerove bolesti.

Istraživanje je vodio dr. Gary Arendash sa sveučilišta South Florida koji kaže: 'Novi rezultati pružaju dokaz da kofein može biti ključan lijek za Alzheimerovu bolest, a ne samo vid zaštite od nje. To je jako važno jer je kofein siguran lijek za većinu ljudi. Lako dolazi u mozak i čini se da direktno djeluje na procese ove bolesti.'

Znanstvenici još uvijek ne znaju što točno uzrokuje Alzheimerovu bolest, a i neka prijašnja istraživanja dokazala su da se kod osoba koje redovito piju kavu rjeđe javlja ta bolest.