SVJETSKA LISTA

Dubrovnik i Split su među među top 10

27.02.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Na temelju više od 82 milijuna recenzija portal za putovanja Trivago.com složio je prestižnu listu od stotinu svjetskih gradova koji turistima nude najbolji smještaj. Na listi, i to među prvih deset gradova, svoje mjesto su našli Split i Dubrovnik

Trivago, najveći svjetski portal za usporedno traženje smještaja na više različitih web stranica, predstavio je listu najboljih destinacija čijim je hotelskim smještajem najveći broj turista bio zadovoljan, a nazvana je Trivago Reputation Rankingis za 2014. godinu.

Kako prenosi traveldailynews.com, rezultati liste gradova s najboljim smještajem temeljeni su na čak 82 recenzije prikupljene s više od 200 sajtova za rezervacije. Međutim uvjeti za uvrštenje na listu bili su itekako strogi, a u konkurenciju su mogle ući samo destinacije s više od 130 smještajnih jedinica (hotela, hostela, apartmana) te među one koji se uopće računaju može se doći u obzir samo s najmanje 60 recenzija.

Prvo mjesto na listi pripalo je talijanskom gradu Sorrentu, a na drugom mjestu je njemački Dresden koji je prošle godine bio na samom vrhu liste. Rastuća hotelska industrija u Poljskoj također je dobila priznanje pa je tako poljski Gdanjsk na trećem mjestu, a sveukupno ima tri grada među prvih deset mjesta. Velika stvar i to što se na listi nalaze čak dva hrvatska grada i to u prvih deset. Tako je Dubrovnik na visokom četvrtom mjestu, a Split na desetom mjestu.

I dok su neki svjetski gradovi dobili zasluženo priznanje, drugima ova lista nije donijela dobre vijesti. Tako bi hoteli u brazilskom Rio de Janeiru trebali voditi više računa o čistoći hotelskih soba i poduzeti nešto po tom pitanju prije Svjetskog nogometnog prvenstva s obzirom da se taj grad nalazi na dalekom 91. mjestu. London se pak nalazi na 96. mjestu, što je i određeno poboljšanje s obzirom na prošlogodišnje zadnje mjesto. Lista jasno pokazuje da na samom vrhu liste nema mjesta za neke od najrazvikanijih svjetskih destinacija, pa se tako Pariz nalazi tek na 92. mjestu, a na Nica na 93. mjestu. New York je pak na 59. mjestu dok je Rim na 60. mjestu. Cannes i Monte Carlo nisu ni dospjeli na listu, Venecija je 21. mjestu dok je Las Vegas na ne baš zavidnom 71. mjestu.

Deset gradova s najboljim smještajem na svijetu
1.Sorrento, Italija
2.Dresden, Njemačka
3.Gdanjsk, Poljska
4.Dubrovnik, Hrvatska
5.Siem Reap, Kambodža
6. Krakov, Poljska
7.Budimpešta, Mađarska
8.Chicago, SAD
9.Varšava, Poljska
10.Split, Hrvatska

Sam kraj ljestvice pomalo iznenađuje, pa tako lista od 90. do 100. mjesta izgleda ovako:
90.Delhi, India
91.Rio de Janeiro, Brazil
92.Pariz, Francuska
93. Nica, Italija
94.Kuala Lumpur, Malezija
95.Pattaya, Tajland
96.London, Velika Britanija
97.Singapur, Singapur
98.Bandung, Indonezija
99.Jakarta, Indonezija
100.Manila, Filipini