SREDNJI PRST PETA-I

Dlakavi modni jetiji napadaju

28.11.2008 u 15:42

Bionic
Reading

Dugodlako krzno u raznim bojama ove je sezone modni imperativ. Pravo ili umjetno, pitanje je sad

Kada je prije nekoliko mjeseci francuski Vogue objavio editorijal u kojem Raquel Zimmermann, odjevena od glave do pete u životinjsko krzno, pokazuje srednji prst aktivistu PETA-e,mislili smo da je u pitanju samo još jedan (doduše, nešto radikalniji)u nizu obračuna slavnog modnog magazina s ljubiteljima životinja.

No, kad su nakon toga objavljene must have liste za jesen i zimu 2008/09, shvatili smo da je Vogueov editorijal bio samo uvertira u najkontroverzniji ovosezonski trend - veliki i dosad možda najbeskompromisniji povratak krzna na modne piste!

Na Pariškom modnom tjednu Jean Paul Gaultier je predstavio svoje krznene ogrtače, dok su manekenke na glavama nosile mrtve rakune. I ostali dizajneri, poput Guccija, Dolce&Gabanna, Celine, Marni, Prade, Burberry, Dior, Fendi, Badgley Mischke, Max Azrie, svi su redom lansirali tzv. jeti look, koji karakteriziraju dugodlaki krzneni kaputi bezrukava (ili s rukavima). Krzno su inkorporirali i u prsluke, suknje,majice, a nezaobilazno je i na modnim dodacima. Umjesto šalova i kapanose se, poručuju dizajneri, životinje.

Proteklihsmo godina često bili svjedoci PETA-inih upada na modne piste i njihovežestoke borbe protiv ubijanja životinja u svrhu mode. Jedna odnajmoćnijih osoba u modnom biznisu, urednica američkog Voguea Anne Wintoure, PETA-i se svih ovih godina otvoreno rugala u lice, forsirajući krzno kao nezaobilazan odjevni predmet.

Da je pitanje (ne)nošenja krzna itekako postalo pitanje političke korektnosti, dokazali su i bojni dizajneri, poput Vivienne Westwood i Stelle McCartney, koje su u svojim kolekcijama počele koristiti isključivo umjetno krzno.