ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Dijagnostika i savjeti Centra Draženović

04.09.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Molimo Vas odvojite nekoliko minuta i pročitajte tekst o važnosti dobrog držanja, deformacijama kralješnice te savjete o kućnom pregledu Vašeg djeteta

Stručni se rad Centra za sportsko-rekreacijske i zdravstvene aktivnosti Draženović osobito zaokuplja lošim držanjem i deformacijama kralješnice djece i mladih. U svakodnevnom se radu susrećemo s mnogim pitanjima u svezi s tom problematikom, čiji pregled podastiremo kako bismo na taj način pokušali doprinijeti boljoj ili barem najosnovnijoj informiranosti onih koji te probleme osjećaju ili se za njih zanimaju. Za poboljšanje kvalitete života osnovne su: kvalitetna prehrana, tjelesna aktivnost te smanjenje stresa. O prve dvije odlučujemo sami, a na treću imamo utjecaj.

Držanje tijela (POSTURA)

Riječ postura označava način držanja tijela. Držanje tijela je suodnos dijelova tijela u određenom vremenu i prostoru što još znači i usklađivanje rada 639 mišića, 206 kostiju, desetaka zglobova i organa, nekoliko stotina živaca, nekoliko litara krvi.

Glavnu ulogu imaju stopala i noge, zdjelica, kralješnica te ramena i glava. Položaj jednog dijela tijela djeluje na ostale dijelove i cjelokupnu posturu.

Osnovni uvjet pravilnog držanja tijela je takav položaj svakog dijela tijela u kojem je on pod minimalnim stresom. Držanje tijela promjenjiva je kategorija koja se mijenja svaki put kada se mijenja aktivnost. Čovjek rođenjem nema razvijenu posturu. Ona se razvija u skladu s razvojem središnjeg živčanog sustava. Razvojem mozga organizam dobiva sve veći selektivni nadzor posture.

Govoreći o dobrom držanju tijela možemo još navesti pravilo po kojem crta težišta tijela, promatranog u bočnoj ravnini prolazi kroz sredinu uha, rameni zglob, zglob kuka i koljena, te pada na 2-3 cm ispred gležnja.

Po držanju tijela prepoznat će Vas mnogi jer ono puno govori o Vama.

Anatomsko-fiziološke karakteristike kralješnice

Stup svakog ljudskog tijela čini kralješnica. To je šuplji, vitki koštani stup sastavljen od 33 do 34 koštana segmenta povezana fibrokartiloznim tkivom. Ti pojedini koštani elementi koji izgrađuju kralješnicu nazivaju se kralješcima. S obzirom na lokalizaciju kralješke dijelimo na vratne, prsne, slabinske i trtične.

Kralješci, međukralješne ploče ( discus intervertebralis) i snažne fibrozne sveze tvore zajednički snažnu, otpornu i vrlo elastičnu kralješnicu. Kralješnica odraslog muškarca visine oko 170 cm dugačka je 73-75 cm, a kod žena 60-65 cm.

Loše držanje tijela

U održavanju uspravnog stava i držanju tijela najveću ulogu imaju mišići nogu, zdjelice, trbuha i leđa koji se uz koštano-zglobni i ligamentarni sustav suprotstavljaju djelovanju sile teže. Ako je sila spomenutih mišića dovoljna da nadvlada silu teže tijelo će biti u normalnom stavu, no ako sila nije dovoljna javit će se umor i tijelo će se opustiti. To se često događa kada djeca dugo stoje ili sjede pa su u prilici zauzimati prisilne položaje kako bi se odmorila. Djeca tako gube osjećaj za pravilno držanje tijela u prostoru, stvaraju naviku lošeg držanja, mišići se istežu i postaju slabiji. Ukoliko ta situacijapotraje može doći do različitih poremećaja u držanju, a vremenom i do trajnih deformacija kralješnice.

Velik je broj uzroka koji mogu dovesti do poremećaja držanja tijela, a u tri životna razdoblja ta je mogućnost povećana:

  • u prvoj godini života dijete se postupno uspravlja i tada se oblikuju fiziološke zakrivljenosti kralješnice (ako ova faza nastupi prerano, a jakost potpornog aparata nije dovoljna, pa može doći do različitih smetnji i poremećaja držanja tijela)
  • oko šeste godine života ulaskom u školu dijete doživljava velike promjene u načinu života ( dugotrajno sjedenje u školskoj klupi jako zamara, mišići trupa se istežu, zakrivljenost kralješnice se povećava, trup poguri, a zdjelica se zbog umora sjedalnih mišića nagne naprijed)
  • u šestom, sedmom razredu osnovne škole zapaženo je najviše loših držanja što je posljedica naglog rasta i razvoja u doba puberteta ( nesrazmjer između rasta kostiju i jakosti mišića često dovodi do lošeg držanja)

O lošem držanju

  • kifotično loše držanje tijela podrazumijeva povećanu zakrivljenost grudne fiziološke kifoze, dugački leđni mišići su istegnuti i insuficijentni, a skraćuju se mišići prednje strane trupa; vratna fiziološka lordoza je znatno smanjena, a lumbalna je jače naglašena; glava je spuštena prema prsima, ramena su savijena naprijed, prsni koš je uvučen, a trbuh ispupčen, koljena su lagano savijena; često su takva djeca astenične građe, a psihički introvertirana
  • lordotično loše držanje karakterizira povećana lumbalna fiziološka lordoza, a obično se javlja kompenzatorno uz kifotično držanje; mišići trbuha su insuficijentni što se odražava u ispupčenosti trbuha; ovakvo držanje učestalije je kod djevojčica
  • skoliotično loše držanje može biti posljedica različitih uzroka oslabljenosti mišića jedne strane tijela u frontalnoj ravnini, karakterizira ga: nejednak tonus mišića, izdužena muskulatura na strani konveksiteta, rame na strani konveksiteta je podignuto, a glava je nagnuta na tu stranu; lopatica na toj strani je povišena, a Lorenzovi trokuti su nejednaki
  • krilate lopatice su posljedica slabosti mišića koji drže lopaticu uz grudni koš; to se najčešće događa kod slabe i mršave djece u rano školsko doba ili u pubertetu
  • u loša držanja ubrajamo još i okrugla, ravna i udubljena leđa, što su obično urođene osobine

Korektivnim vježbanjem i plivanjem moguće je u potpunosti ojačati oslabljenu muskulaturu i tako korigirati držanje tijela te spriječiti strukturne deformacije kralješnice.

Deformacije kralješnice

Deformacije kralješnice razlikuju se od loših držanja po tome što kod loših držanja dolazi do promjena u fiziološkom smislu ( slabost mišića, bol i brzi umor), a kod deformacija do strukturnih patoanatomskih promjena. U strukturne deformacije kralješnice ubrajamo:

  • kifoza (3) je deformacija kralješnice u sagitalnoj ravnini s pojačanom antero-posteriornom krivuljom u grudnom dijelu s konveksitetom prema nazad čija je zakrivljenost veća od 40 stupnjeva
  • lordoza (2) je deformacija kralješnice u lumbosakrelnom dijelu koja se manifestira pojačanom zakrivljenošću fiziološke lordoze
  • skolioza (4) je deformacija kralješnice u frontalnoj ravnini najčešće s rotacijom kralješnice i torzijom kralješaka; može zahvatiti cijelu kralješnicu (totalna) dio (parcijalna), može biti kompenzacijska, dupleks s dva ili tripleks s tri zavoja (kombinirana)

Strukturne deformacije kralješnice mogu biti uzrokovane nizom egzogenih (ozljede, dužina ekstremiteta, loše držanje), endogenih (miopatskih, osteopatskih, neuropatskih i idiopatskih) i nasljednih faktora čiju etiologiju nije lako utvrditi. Deformacije kralješnice u blažem obliku tretiraju se kineziterapijskim postupcima (vježbe, plivanje i dr.), ortopedskim pomagalima (steznici), promjenom životnih navika (pojačana tjelesna aktivnost), a većina uznapredovalih strukturnih deformacija kralješnice korektivnim operacijama.

U svim navedenim slučajevima uz primjenu različitih fizikalnih metoda i ortopedskih pomagala te ciljano, dugotrajno, grupno i individualno tjelesno vježbanje moguće je postići zadovoljavajuće rezultate.

Loše držanje tijela i strukturne deformacije loko-motornog aparata (sustava za kretanje) u novije vrijeme postaju sve izraženiji problem. Uvjeti stanovanja i način života pogoduju njihovom nastajanju. Komplikacije koje izazivaju sve su složenije, a njihovo rješavanje više košta. Obavezu prevencije njihovog nastajanja u modernim društvima i dalje nosi sustav no sve veću ulogu dobiva pojedinac. Osobnim angažmanom uz pomoć struke moguće je izazvati pozitivan utjecaj na pravilan psiho-fizički razvoj jer to nikako nije dobro prepustiti slučaju. Sustavna briga o sebi preduvjet je visokoj kvaliteti življenja, a tjelesna aktivnost fiziološka potreba.

Kućni pregled držanja tijela

Poštovani roditelji, budući da je pred nama nova školska godina u kojoj počinju, ili se nastavljaju dodatna opterećenja na koštano mišićni sustav Vaše djece bilo bi dobro povremeno napraviti kućni pregled držanja tijela.

To možete napraviti tako da dijete postavite pred sebe, u malom raskoračnom stavu sa paralelnim stopalima te pogledate ravninu ramena , lopatica, kukova, simetriju grudnog koša i leđa ( najbolje u testu “pretklona”). Ukoliko primijetite neka odstupanja bilo bi dobro o tome porazgovarati s liječnikom koji prati vaše dijete, a on će znati treba li što poduzeti. Iz lošeg držanja može vrlo lako nastati strukturna deformacija. Zato je važno pratiti razvoj posture, osobito u fazama intenzivnog rasta i dodatnih napora. Jednako tako je važno, sustavnim i organiziranim tjelesnim aktivnostima, održavati dobru tjelesnu kondiciju i snagu muskulature.

Cjelogodišnjom provedbom sportske škole plivanja, djelujemo na prevenciji i korekciji lošeg držanja, lakših deformacija kralješnice, grudnog koša, spuštenih stopala i dr., te podupiremo i razvijamo duh kontinuiranog rekreativnog bavljenja sportom.