GOTOVO ZA ČAS

Deset slasnih recepata za brza i zdrava jela

07.03.2013 u 20:13

Bionic
Reading

Što ćete danas kuhati? Evo ideja za brz ručak po povratku kući; sigurno ćete odabrati barem jedan od ovih recepata

Deset jela koja su brzo gotova i ukusna, a možete ih lako napraviti preporučuje Huffington Post. Namirnice su jednostavne, a za pripremu svakog jela potrebno je oko dvadeset minuta.

1. Špageti s češnjakom i maslinovim uljem

Dok kuhate špagete, u zasebnoj tavi na maslinovu ulju prepržite deset očišćenih češnjaka. Umiješajte špagete, naribajte parmezan, poparite i stavite malo svježeg peršina.

2. Kobasice s repom

Skuhajte kobasice ili hrenovke pa ih narežite na kolutiće i prepržite na maslinovu ulju. Izvadite kobasice, a na ulje dodajte naribanu repu na nekoliko minuta dok ne dobije boju. Vratite kobasice, dolijte vode i pirjate pet minuta. Posolite i poparite po želji te poslužite s tjesteninom. Prema receptu, umjesto vode možete staviti i čašu jabukovače.

Brokula je ukusna zimska namirnica, sama ili s mesom
3. Svinjetina s češnjakom

Trik ovog jela je taj da dobro zagrijete pećnicu pa je uključite prije nego što počnete s pripremom mesa. Komade čiste svinjetine dobro utrljate solju i maslinovim uljem te dodatnim začinima koje volite. Stavite ih na pleh i pospite očišćenim češnjakom. Pecite oko 20 minuta na 250 stupnjeva Celzijevih. Prije rezanja pričekajte pet minuta.

4. Riža s kozicama

Rižu skuhajte, a kozice prepržite nekoliko minuta na maslinovu ulju. Sve promiješajte i ukrasite kriškama krastavaca i avokada te malo ljutike. Po želji možete dodati malo umaka od soje ili octa pa složite salatu.

5. Povrtna tavica

Nasjeckajte luk, brokulu, šampinjone i mrkvu (možete i neko drugo povrće po želji). Prepržite sve na malo maslinova ulja. Zatim dodajte malo češnjaka, đumbira i piletinu narezanu na kockice. Podlijte s malo vode i na kraju dodajte malo soja sosa. Možete poslužiti s tjesteninom ili rižom.

6. Juha od rajčice s pečenom paprikom

Ako imate kod kuće spremljene pečene paprike, ovo je jako brz i ukusan recept. Nekoliko pečenih paprika i limenku cijelih rajčica smiksajte u mikseru. Dodajte nekoliko češnja češnjaka i žlicu smeđeg šećera. Na kraju prokuhajte na štednjaku dok ne dobijete gustu juhicu i posolite po želji.

7. Vege Chili

U tavi prepržite malo luka i češnjaka i dodajte crni i crveni grah s rajčicom. Pospite čili u prahu, papriku, sol i crni papar te kuhajte 15 do 20 minuta povremeno miješajući. Poslužite s naribanim sirom i kukuruznim kruhom.

8. Riblji tacosi

Pripremite riblji file po želji i natrgajte ga na komadiće. Možete koristiti kupljenje tacose zbog uštede vremena. Ribu položite na tacose, a na njih stavite nasjeckanu zelenu salatu i račicu, začine, naribajte sir i malo umaka poput salse ili vrhnja.

9. Tjestenina sa zimskim povrćem

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme na tavi prepržite malo narezane slanine dok ne postane hruskava pa je maknite. Kada je tjestenina gotova, ocijedite je i sačuvajte dvije čaše vode od kuhanja. U tavu dodajte povrće po želji poput brokule ili prokulica i vratite slaninu. Dodajte vodu od kuhanja, ubacite šaku krušnih mrvica i naribajte parmezana. Možete dodati i malo vrhnja za kuhanje.

10. Zapečeni grah s povrćem

Zgrijte žličicu maslinova ulja ili malo maslaca pa u lonac usipajte limenku graha. Nakon nekoliko minuta dodajte nasjeckani luk i češnjak pa sve zajedno prepržite još kratko vrijeme. U to umiješajte nasjeckani kelj ili primjerice raštiku. Kada povrće 'povene', sve još malo promiješajte i na kraju pospite parmezanom.