ZA VAŠU SIGURNOST

Deset pravila po kojima ne smijete živjeti

16.05.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Mislite da morate ostati sa zlostavljačem i da će biti bolje? Varate se, odmah ga ostavite. Mislite da možete probati alkohol, drogu ili cigarete i da ćete se znati kontrolirati? Živite u zabludi. Sve to situacije su koje morate izbjegavati i nikako nisu pravila po kojima trebate živjeti ukoliko želite ostati sretni, zdravi i zadovoljni

Držite se raznih pravila koja ste odavno uvrstili u svoj životni stil, zdrava prehrana, puno smijeha, dovoljno sna, mnogo tekućine. No što je s onim situacijama koje vam mogu ugroziti život, koje uzimamo zdravo za gotovo ili pak čekamo da ih izliječi vrijeme, koje prakticiramo iako znamo da nam štete. Donosimo vam top deset situacija, poroka, poteza kojih se ne smijete pridržavati ukoliko želite biti sigurni, ostati zdravi i sretni

Ostati s partnerom zlostavljačem
Čovjek koji vas udara ili emocionalno zlostavlja ima problema, vjerojatno nerješivih. Ništa što promijenite u vašem ponašanju neće utjecati na njegovo neandertalsko ophođenje. Želite li stvarno cijeli život trpjeti uvrede i hodati kao po jajima? Uzmite svoj život u svoje ruke, budite jaki i zbog vas i djece izađite iz te mučne zajednice.

Otkazati zdravstveno osiguranje
Čak i ako si možete priuštiti samo osnovno zdravstveno osiguranje, ispunite svoj godišnji plan. I taj minimalac koji uplaćujete bit će značajan u slučaju hitnosti. Bolest se ne događa uvijek nekom drugom.

Prakticirati seks bez zaštite

Bez obzira na silinu strasti i požude koja vas ponese, nikada ne smijete zaboraviti koristiti zaštitu. Pogotovo s nekim s kim ste tek prohodali. Osim što možete zaraditi niz opakih spolnih bolesti, može vam se dogoditi i neželjena trudnoća.

Ostavljati torbu na suvozačkom mjestu
Ovako privlačite pažnju sitnih lopova koji samo vrebaju priliku. Ovo pravilo poštujte bilo da sjedite u automobilu na parkingu i čekate nekoga ili da ste automobil zatvorili samo na nekoliko minuta da skoknete u stan po nešto. Torbu nikada ne ostavljate na vidljivom mjestu. Lopovi razbij, zgrabi i briši u njoj će vidjeti odličnu priliku za brzu i laku zaradu.

Probati drogu
Vjerojatno su gotovo svi u mladim i ludim tinejdžerskim godinama spremno probali bar jednu vrstu lake droge. No zašto uopće eksperimentirati sa zdravljem, životom, a uostalom i s novcem? Iako svatko tko počne konzumirati drogu misli da vlada situacijom i da se može kontrolirati, to je iluzija koje, nažalost, kasno postanu svjesni.

Uvijek koristite zaštitu
Piti i voziti
Veliki broj prometnih nesreća dogodio se upravo zbog pijanih vozača. Prije nego što sjednete za volan, razmislite o posljedicama, zamolite nekog drugog da vas poveze ili ostanite točno gdje ste dok se ne otrijeznite.

Redovito jesti nezdravu hranu
Jedna krafna tjedno ili posjet restoranu brze hrane svaka dva tjedna neće vam naštetiti mnogo. No nikako nemojte dozvoliti da nezdrava hrana postane svakodnevna na vašem jelovniku.

Početi pušiti
Većina pušača koji se bezuspješno pokušavaju riješiti ovog poroka, žali što su uopće počeli pušiti. Nikotin stvara ovisnost i jednom kad počnete zaista je teško prestati.

Ostavljati mobitel kod kuće
Mobiteli nisu samo instrumenti za društvene kontakte, oni su itekako važni u hitnim slučajevima. Zamislite situaciju u kojoj osoba doživi nesreću i nikako ne može dozvati pomoć. Naravno da nitko ne zamišlja najgore scenarije, no imati mobitel uz sebe ipak predstavlja neku sigurnost.

Činiti stvari umjesto drugih

Ovakvim načinom funkcioniranja ne samo da ćete opteretiti sebe, već nećete pomoći ni drugim osobama. Razvit će manjak samopouzdanja jer neće znati ništa napraviti ili će postati previše komotni i od drugih će očekivati uvijek da rade umjesto njih.