DOK NE BUDE PREKASNO

Deset mjesta koja morate vidjeti prije nego nestanu

18.11.2013 u 11:59

  • +5

Svjetske ljepote

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Znate li da neka od najljepših mjesta na svijetu polako nestaju? Kako pojašnjavaju znanstvenici, klimatske promjene utječu i na senzacionalno lijepa mjesta na svijetu poput Uskrsnog otoka ili Taj Mahala. Evo deset mjesta kojima prijeti opasnost da se promijene ili možda i nestanu

Uskrsni otok
Uskrsni otok poznat po moai skulpturama u ljudskom obličju u posljednje vrijeme je ugrožen. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mjesto.

Antarktik
Ova veličanstvena prirodna ljepota ugrožena je zbog topljenja leda i snijega. Iako je riječ o dugotrajnom procesu, promjene su već donekle vidljive.

Machu Picchu
Ovo prekrasno mjesto žele vidjeti svi i u tome je problem. Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mjesto koje smo naslijedili iz davne prošlosti.

Kilimandžaro
Rijetko koje mjesto na svijetu privlači toliko pozornosti kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promjene i topljenje snjega. Dakako, to se neće dogoditi brzo, ali dovoljno je tužno da i postoji ta mogućnost.

Veliki koraljni greben
Australski Veliki koraljni greben jedna je od najljepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga porast temperature oceana, zagađenje vode te ribolov. Promjene su, nažalost, već sada vidljive.

Culebra
Ovaj otočić na istočnoj obali Portorika raj je na zemlji pa ne čudi što privlači puno turista. No uz turiste ide i potreban smještaj pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Culebra je ugrožena.

Mrtvo more
Pretjerano iskorištavanje rijeke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već desetljećima i dovelo je do opadanja razine vode u moru za gotovo metar godišnje. Hoće li se to moći zaustaviti?

Taj Mahal
Ovaj najpoznatiji mauzolej na svijetu omiljena je turistička destinacija mnogih. No masovni turizam, ali i zagađivanje okoliša te neprofesionalna restauracija mogli bi oštetiti predivni Taj Mahal.

Venecija
Iako vodeni kanali pridonose romantičnoj atmosferi Venecije, upravo voda ugrožava to romantično mjesto. Venecija tone već godinama…

Tibet
Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska okupacija. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu te nepovratno uništavaju neke ljepote.