BEZ DIJETE I VJEŽBANJA

Deset jednostavnih savjeta za mršavljenje

17.01.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Stresno blagdansko razdoblje tijekom kojeg se nakupio koji kilogram viška je iza nas. Hlače su nekako postale uže, pa čak i oni najljeniji ozbiljno razmišljaju o članarini u teretani. No bez obzira na to uključuje li vaš ambiciozni plan mršavljenja dijetu ili vježbanje triput tjedno, mnogi će s vremenom pokleknuti. Gdje je onda rješenje tog problema? Stručnjaci tvrde - u jednostavnom planu od deset koraka kojeg bi se trebali pridržavati svi koji žele postići i zadržati vitkiju liniju

Ne možete odoljeti junk foodu pa uvijek imate nešto nezdravo za gricnuti u trenucima PMS-a ili bezvoljnosti? Ako nemate povjerenja sami u sebe, bacite svu nezdravu hranu iz kuće ili ostavite poruku 'razmisli prije nego to učiniš' na ormariću u kojem držite svoje omiljene grickalice. Na taj način ćete, ako ništa, morati barem dvaput razmisliti hoćete li posegnuti za čokoladicom ili čipsom koji vas mame u napast i uštedjeti si u konačnici nekoliko stotina bespotrebnih kalorija.

Ponesite voće i zdrave grickalice sa sobom na posao

Nemojte misliti da će vam konzumacija samo jednog velikog obroka pomoći da se riješite viška kilograma. Želite se nagraditi jednim velikim obrokom nakon napornog radnog dana? Bolje razmislite dvaput! Ako jedete redovito više manjih obroka dnevno, vaše tijelo dobiva jednaku razinu energije tijekom cijelog dana i na taj način kontrolirate apetit. Vašem tijelu najpotrebnije je 'gorivo' ujutro kako bi lakše izdržali dan. Stoga izbjegavajte večernje obroke.

Ne koristite hranu kao sredstvo nagrađivanja! Napravite stoga popis stvari kojima se možete nagraditi, pročitajte poglavlje sjajne knjige, prošetajte po kvartu, nazovite prijateljicu za trač partiju, vježbajte, odgledajte omiljenu seriju, ali nikako se nemojte nagrađivati nečim što će vam otežati proces gubljenja kilograma.

Napravite makeover! Prihvatite svoje tijelo, nosite lijepe stvari. Nemojte čekati da dostignete zacrtanu kilažu. Ako volite sebe takvi kakvi ste sada, veće su šanse da ćete se prema svom tijelu odnositi s poštovanjem. I natjerati se da jedete manje i zdravije.

Jedite sporije!
Nakon svakog zalogaja zapitajte se jeste li siti. Velike su šanse da ćete na taj način pojesti dvostruko manje od uobičajenog.

Pripazite na alkoholna pića jer odmažu naporima koje ulažemo u tesanje linije. Alkohol je zapravo šećer, a često znamo pogrešno misliti da piće nema istu kalorijsku vrijednost kao i hrana. No dobro razmilite prije nego što posegnete za nekim voćnim koktelom koji bi vam u nekoliko gutljaja mogao vratiti i do 300 kalorija.

Ne držite dijete!
Isključivanjem određenih grupa namirnica iz svoje prehrane samo si stvarate podlogu za brzo vraćanje izgubljenih kilograma u budućnosti jer ćete teže održati postignutu težinu kad se vratite uobičajenom načinu prehrane. Radije se odlučite za manje porcije i zdraviji jelovnik.

Često na poslu jedemo nezdravu hranu jer nam je lako dostupna, fast food je odmah iza ugla, čokolada u ladici, a pekara odmah pored ulaza u zgradu. Odolite tim iskušenjima tako što ćete sa sobom ponijeti zdrave grickalice, voće, povrće, boce vode, bademe… Kad ogladnite, popit ćete malo vode, pojesti jabuku ili bananu i glad otjerati šakom badema. Jest ćete zdravije i pritom mršavjeti!

Nemojte čekati da ogladnite.
Glad mogu izazvati i drugi faktori poput emocija, a kad smo gladni, manje su šanse da ćemo uspješno regulirati količinu unesene hrane jer brže jedemo. Osim toga, treba vremena da signal iz želuca doputuje do mozga i da mi zaključimo da smo siti. Redoviti manji obroci pomažu nam da izbjegnemo osjećaj gladi i spriječimo prejedanje.

Zapitajte se što sve pojedete tijekom dana! Još bolje, vodite barem dva tjedna dnevnik pojedene hrane, zapište točno vrijeme kad ste što jeli i kako ste se osjećali dok ste to jeli. Primijetit ćete da ste pojeli dosta više nego što ste mislili, a osim toga uočit ćete vrijeme i emocije koje uzrokuju glad i prejedanja.