SUVREMENI TREND

Današnjoj djeci najvažnija životna vrijednost je slava

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 16.07.2011 19:50
  • Objavljeno 16.07.2011 u 16:15
Willow Smith

Willow Smith

Izvor: Pixsell / Autor: BigPictures/PIXSELL

Na popisu 16 predloženih vrijednosti slava je s 15. mjesta 'skočila' na prvo mjesto

Na popisu životnih vrijednosti suvremenoj je djeci najvažnija, slava. Pokazalo je to opsežno istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta UCLA koji su pratili kako se među djecom mijenjaju vrijednosti u posljednjih nekoliko desetljeća, ovisno o vrijednostima koje pokazuju popularni televizijski likovi.

Na popisu 16 predloženih vrijednosti slava je i 1987. i 1997. godine bila na 15. mjestu, a samo deset godina kasnije 'skočila' je na prvo mjesto.

'Top 5' vrijednosti u 1997. godini bili su: osjećaj zajedništva, dobročinstvo, imidž, tradicija i samoprihvaćanje. 'Top 5' u 2007. godini bili su slava, uspjeh, popularnost, imidž i financijski uspjeh.

U razdoblju od 1997. do 2007. godine dobročinstvo je palo s drugog na 13. mjesto, a tradicija s četvrtog na 15. mjesto.

'Procjenjujući kako popularni televizijski likovi utječu na djecu u dobi od 9 do 11 godina bili smo svjesni takozvanog efekta popularne kulture, no ipak smo šokirani tako dramatičnim promjenama, osobito u posljednjih desetak godina. Očekivali smo da će slava biti važna, ali ne i najvažnija. Dramatičan porast takvih vrijednosti već u djece koja još nisu ni u tinejdžerskoj dobi još je jedna potvrda porasta narcizma u našoj kulturi', kažu znanstvenici čija je studija objavljena u časopisu Cyberpsychology.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi