ČOKOLADNA RAPSODIJA

Danas pečemo sočne čokoladne kolače: Ovaj recept za browniese pravi je klasik

24.06.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Browniesi Katharine Hepburn nazvani su po legendarnoj glumici, koja je u karijeri osvojila 4 Oskara, više od svih glumica u povijesti. Priča se da je kolumnistica Liz Smith dobila ovaj recept od slavne glumice i objavila ga u svojoj kolumni. Prošlo je otad nekoliko desetljeća, a recept je i dalje aktualan i ne gubi na popularnosti - i to s razlogom. Browniesi su nevjerojatno ukusni, a iako im je korica suha i hrskava, iznutra su sočni i vlažni, a što je čokolada koju koristite u njemu kvalitetnija to ćete više uživati u svakom zalogaju

Tijekom svoje 66 godina duge karijere Katharine Hepburn osvojila je četiri Oskara, a bila je nominirana 12 puta, najviše u povijesti. No nikad se nije pojavila na ceremoniji dodjele kako bi primila zlatni kipić. 'Za mene su nagrade ništa, moja nagrada je moj rad', izjavila je legendarna glumica koja nam je u nasljeđe ostavila fantastične filmove, ali i jedan pravi čokoladni klasik.

Nakošn što ispečete neodoljive browniese po receptu nezaboravne Katharine Hepburn, u njima uživajte gledajući neke od njezinih najboljih filmova poput sjajne 'Philadelphijske priče' u kojem glumi s Caryjem Grantom i Jamesom Stewartom ili odlične romantične komedije 'Adamovo rebro' u kojoj glumi sa životnom ljubavi Spencerom Tracyjem.

Potrebni sastojci:

  • 60 g tamne čokolade
  • 115 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 veća jaja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 30 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 100 g nasjeckanih lješnjaka

Priprema

Za ove browniese trebat će vam jedna posuda u kojoj ćete napraviti smjesu i kalup za pečenje dimenzija 20x20 cm, koji je potrebno namastiti i pobrašniti ili na dno staviti papir za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Otopite maslac i čokoladu na pari, dobro izmiješajte i maknite s vatre te smjesi dodajte šećer i ekstrakt od vanilije.

Umiješajte u ohlađenu smjesu jedno po jedno jaje neprestano miješajući. Na kraju dodajte brašno, sol i nasjeckane lješnjake.

Smjesu stavite u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta. Nemojte prepeći kolač jer browniesi trebaju biti gnjecavi i sočni.

Možete ih jesti tople, ohlađene, na sobnoj temperaturi, same ili s dodatkom sladoleda od vanilije ili tučenog slatkog vrhnja.