RECEPT

Dalmatinska pašticada

23.02.2011 u 22:09

Bionic
Reading

Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nema veze s ribom i blitvom, što bi mu odgovorili? Pa naravno, dalmatinska pašticada! A kad bi vas netko pitao kako se priprema, biste li znali odgovor? Ako biste znali, svaka čast, a ako ne, naučite gledajući naš obrazovni program

Potrebni sastojci:

2,5 kg juneće bijele pisanice
900 g mrkve
300 g korijena celera
200 g korijena peršina
200 ml vinskog octa (kvasine)
400 ml crnog vina
100 g pancete
6 režnja češnjaka
2 glavice luka
2 lovorova lista
6-7 zrna crnog papra
1 grančica ružmarina
1 žlica koncentrata rajčice
15-ak suhih šljiva
1 l povrtne juhe
2 žlice meda
2 žlice pekmeza od šljiva
1 žličica klinčića
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol

Priprema:

Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća cijelu).

Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka (našpikamo).

Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći.

Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč. U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrečući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk. Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša.

Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući. Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku.

Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, prostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre. Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra.

Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.

Recept je preuzet sa stranice crochef.hr