DIVLJI TURISTI

Crni urlikavci ojačali zbor Zagrebačkog ZOO-a

24.03.2015 u 14:12

Crni urlikavac

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba/http://zgzoo.com/

Bionic
Reading

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je par južnoameričkih crnih urlikavaca (Alouatta caraya). Time je zbor maksimirske šume, u kojem se najviše ističu operni glasovi žaba, kakadua i gibona, dobio značajno pojačanje

Par južnoameričkih crnih urlikavaca (Alouatta caraya) obogatio je ponudu Zagrebačkog ZOO-a. Mužjak Alok stigao je iz Nizozemske i ima 14 godina, dok sedmogodišnja ženka Willow dolazi iz Velike Britanije.

Majmuni iz tropske kišne i listopadne tropske šume središnjeg dijela Južne Amerike, ime su dobili po jedinstvenom glasovnom aparatu koji je smješten u povećano ždrijelo. Glasanje crnih urlikavaca je najjače tijekom jutarnjih sati kad veća skupina tih majmuna tako označava svoj teritorij.

Ženke i mužjake je prilično lako razaznati - mužjaci imaju crno krzno, a ženke žutosmeđe.

U pitanju su društvene životinje čije su grupe sastavljene od članova šire obitelji. U grupi je najčešće do osam urlikavaca, no postoje i one od gotovo 20 članova. Svi članovi grupe podjednako se brinu za mladunce - svoje i tuđe. To obuhvaća i muške članove skupine.

Urlikavci se najčešće hrane raznim biljem – od listova do cvijeća i voća. Budući da im je izvor hrane gotovo bez iznimke u krošnjama, rijetko kad se spuštaju na tlo.