BOGAT OKUS

Čime možete poboljšati i najdosadnija jela?

07.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Balzamični ocat ne služi samo za preljeve za salatu, a uz malo mašte njime možete oživjeti dosadne umake, marinirati meso i uživati u savršenim desertima

Balazmični ocat ili aceto balsamico je aromatični ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni, a dobiva se iz koncentriranog soka bijelog grožđa, po mogućnosti sorte trebiano.

Ovaj ocat karakterizira tamna boja i bogat slatkast okus za koji je zaslužno dugo stajanje u drvenim bačvama. Fermentacija u bačvama od različitih vrsta drveta (kesten, borovica i hrast) minimalno traje pet godina, a može potrajati sve do 40 godina. Cijena ovisi o njegovoj starosti, a prednost mu je što se može čuvati neograničeno na hladnom i tamnom mjestu.

No, aceto balsamico koji nam je široko dostupan u supermarketima najčešće ne sazrijeva toliko dugo, a ponekad se zapravo radi tek o običnom bijelom octu u koji se dodaju šećer i boje.

Balzamični ocat ne koristi se samo za salate. Njegov slatko-kiselkast i drvenast okus odlično se slaže s brojnim namirnicama, od mesa, ribe, preko povrća i voća do sira, u prvom redu parmezana. Možete ga koristiti u marinadama za meso, poprskati voće njime, a sjajno se slaže s kolačima od mascarponea i voća.

Kad koristite aceto balsamico, vodite računa o tome da mu toplina daje još slađi okus i da pritom gubi na kiselosti. Stoga, ako mu želite ublažiti okus, svakako ga zagrijte. No, ako uživate u punoći njegova okusa, a želite ga dodati jelu, to svakako onda učinite na kraju kuhanja. Samo jedna žličica balzamičnog octa u tren oka će oživjeti i najdosadniji umak ili juhu.

Dodajte samo jednu malu žličicu ovog octa jagodama, listićima parmezana ili sladoledu od vanilije i iznenadit ćete se punoćom okusa.