KRALJICA JESENI

Četiri brza i jednostavna recepta s bundevama

15.04.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Bundeva i njezine sjemenke koriste se u raznim slatkim i slanim jelima. Osim što je izvrsnog okusa, ima zavidan nutritivni profil. U jednoj šalici ima oko tri grama vlakana, a također je bogata vitaminima C, E i A te kalijem

Izvucite najbolje iz ovog slatkog i slanog povrća pomoću ova četiri jednostavna i brza recepta:

Salata s pečenom bundevom

Na lim stavite papir za pečenje i na njega poredajte komade bundeve koje ste prethodno poškropili maslinovim uljem, solju i paprom te ih pecite na temperaturi od 200° C sve dok ne postanu mekani. Pečene komade bundeve izmiješajte sa zelenom salatom, mladim špinatom, rikulom, nasjeckanim pečenim bademima i začinite octom po izboru.

Pire od bundeve
Kuhajte na pari komadiće bundeve dok ne postanu mekani. Bundevu zgnječite, dodajte kiselo vrhnje, maslac i sol te napravite pire. Možete ga ukrasiti paprom i nasjeckanim vlascem.

Slatka i začinjena bundeva
Na lim prekriven papirom za pečenje stavite nasjeckanu bundevu koju ste prethodno marinirali u smjesi od rastopljenog maslaca, smeđeg šećera, nasjeckanog ružmarina, soli te crnog i kajenskog papra. Pecite na 190° C dok ne omekša. Pospite nasjeckanim preprženim bademima.

Juha od bundeve

Bundevu ogulite (oko pola kg), očistite sredinu od sjemenki i narežite na kockice. Ogulite krumpir i narežite na kockice. Na maslinovom ulju zažutite sjeckani luk, a zatim dodajte bundevu i krumpir te nakon nekoliko minuta dolijte vodu i dodajte sjeckani češnjak, malo muškatnog oraščića, sol, papar i majčinu dušicu. Kuhajte sve dok bundeva ne omekša, a zatim je usitnite štapnim mikserom. Vratite na vatru i odlijte vode koliko mislite da je potrebno, ovisno o tome koliko gustu juhu želite. Prilikom serviranja ukrasite je prepečenim kockicama kruha i sjemenkama od bundeve, a možete dodati i malo kiselog vrhnja.