ZNANSTVENO POTVRĐENO

Česti udarci u glavu vode do bolesti i smrti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.08.2010 10:48
  • Objavljeno 18.08.2010 u 10:48
mamurluk glavobolja dečko muškarac

mamurluk glavobolja dečko muškarac

Izvor: Corbis / Autor: Tomas Rodriguez

Znanstvenici tvrde da imaju dokaze za ranije iznesene pretpostavke prema kojima niz čestih udaraca u glavu može prouzročiti neurodegenerativne bolesti poput Lou Gehrigove bolesti i Alzheimera

Na temelju patoloških nalaza dobivenih nakon obdukcije mozga 12 sportaša koji su umrli od posljedica oštećenja živaca, znanstvenici su utvrdili da je smrt rezultirala nekom moždanom ili neurološkom bolesti. Svima im je bilo zajedničko da su tijekom života, preciznije tijekom sportske karijere, dobili puno udaraca u glavu. Trojici je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza, poznatija kao Lou Gehrigova bolest, a naziv je dobila prema igraču baseballa koji je od nje umro.

Stručnjaci za traumu mozga smatraju da će studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, poslužiti za nova istraživanja i pronalaženje mogućih načina za sprečavanje dugoročnog oštećenja mozga uslijed udaraca.

Znanstvena su istraživanja pokazala i važnost praćenja zdravstvenog stanja vojnih veterana koji su sudjelovali u ratovima u Iraku i Afganistanu, odakle su se mnogi vratili s povredama glave od posljedica eksplozija ili drugih udaraca, ističu znanstvenici.

"Ovo je prvi potvrđeni patološki dokaz da udarci u glavu koji se ponavljaju, a sportaši su ih dobili u nekim 'grubljim' sportovima, za dugoročnu posljedicu mogu imati razvoj moždanih ili neuroloških bolesti", stoji u stručnome tekstu koji su potpisali dr. Ann McKee s Bostonskog sveučilišta i njezini kolege.

Oni su proveli patološka istraživanja na mozgu i leđnoj moždini 11 profesionalnih igrača američkog nogometa ili boksača te jednoga igrača hokeja. Svima je ustanovljena kronična traumatska encefalopatija, kod koje se nakon određenog broja godina najčešće javi demencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi