DJECA POD POVEĆALOM MEDIJA

Carla Bruni: 'Učinit ću sve da zaštitim bebu'

13.10.2011 u 22:31

Bionic
Reading

Prva dama francuske ne prestaje isticati svoju odlučnost da zaštiti privatnost bebe koja je na putu. Ali ozbiljno pitanje jest – ima li šanse u tome uspjeti

Carla Bruni uvijek je vodila uzbudljivi život: bila je supermodel, pjevačica, sada je prva dama… I u trudnoći se dosađuje. 'Najiskrenije, ne mogu više', kaže 43-godišnja prva dama, a prenosi britanski Guardian: 'Cijeli dan ili sjedim ili ležim. Ne smijem piti ni pušiti. Jedva čekam da s time završim.' Bruni smatra da nije dosta samo njoj, nego i francuskoj javnosti. 'Ne zanima to više Francuze', zaključila je, paradoksalno, u jednom od bezbrojnih intervjua koje je dala u očekivanju odlaska u rodilište.
Francuzi su doista iscrpljeni trudničkom trakavicom i svakodnevnim lažnim uzbunama koje se, najavljujući da je 'počelo', šire internetom. Belgijski mediji su već objavili da je beba rođena, krivo shvativši šalu francuskog radiokomičara. Carla Bruni također je navodno rekla prijateljima da joj je neugodno zbog novinarske kolonije koja već danima kampira pred privatnom klinikom u koju bi trebala biti prebačena kada dođe vrijeme (a to bi moglo biti svakog dana).

Prvoj dami su se smijali i zadirkivali je zbog stalnih iskaza da želi mir i diskreciju, dok je istodobno u trudnoći dala više intervjua no ikad prije. Sva su njezina pojavljivanja bila brižljivo osmišljena: u dizajnerskoj haljini na susretu s građanima u Elizejskim vrtovima, prilikom predavanja stipendija za dobrotvornu zakladu ili u širokoj vesti dok trči na brzinsku pizzu sa svojim prezaposlenim suprugom. Ili dok zabavlja novinare pričom da baš čita francuske drame iz sedamnaestog stoljeća s visoko podignutim nogama ili da ju je Sarkozy osvojio poznavanjem latinskih naziva cvjetova i bilja u Elizejskom vrtu. A sve to s očitom namjerom da se popravi Sarkozyjev imidž slikom da je predani obiteljski čovjek uoči najtežih izbora u njegovoj karijeri.

Nicholas Sarkozy (56) otac je dvoje odrasle djece i tinejdžera iz dva prethodna braka. Odnedavna je i djed. Ali on razumije važnost koju mladolikost ima za poželjan imidž političara. Fotografije s bebom u naručju mogu biti važne za obnavljanje popularnosti među biračima uoči izbora sljedeće godine. Analitičari procjenjuju da bi mu beba mogla donijeti rast popularnosti od nekih pet posto. A upravo to mu treba jer njegova je popularnost trenutno na dnu – toliko niska da čak i njegovi desničari razmišljaju je li on pravi kandidat za sljedeće izbore.

'Učinit ću sve da zaštitim dijete', inzistira buduća majka: 'Nikada neću pokazivati njegove slike ili ga izlagati kamerama i fotoaparatima. Mislim da je prihvaćanje uloge javne osobe nešto što mora biti odluka odrasle osobe.' No, ipak, cinici se pitaju hoće li dati šansu paparazzima s teleobjektivima, za neke šetnje parkom… Baš onako kao što su 'slučajno' dali priliku da ih se fotografira nakon vjenčanja. To je opasna igra u kojoj mogu šarmirati glasače desnice, koje bi otvoreno iskorištavanje djeteta odbilo.
Predsjednički par ima dugu povijest izlaganja privatnosti u javnost. Njihov prvi 'javni' izlazak bio je 'privatni' posjet Disneylandu, u kojem su ih pratile kamere. Njihovi navodno privatni vikendi u Egiptu i Jordanu bili su prvorazredni medijski događaji, u kojima su namjerno izlazili pred fotografe s desetgodišnjim Aurelianom, Carlinim sinom iz prijašnje veze. Sve to unatoč francuskoj tradiciji beskompromisne zaštite privatnosti djece slavnih. Fotografija koja je izazvala najveće negodovanje javnosti je ona na kojoj Sarkozy nosi Aureliana na ramenima, a Aurelian je pokrio oči dlanovima, kao da se skriva od fotografa i novinara…

Sam Sarkozy nerijetko je isticao da mu je nedostajalo očeve ljubavi. Rani razvod njegovih roditelja i odlazak njegova oca, ekscentričnog mađarskog aristokrata doživljavao je kao životnu nepravdu. 'Jedina stvar koja mi je ikada nedostajala je otac', jednom je gorko priznao na televiziji.
No, obiteljska se povijest često ponavlja. U nedavnoj knjizi koju su o njemu napisala dva francuska novinara navodi se da je jednom rekao: 'Kako se moj otac nikada nije brinuo za nas, trudim se dati svojoj djeci sve što sam nikada nisam imao.' Bilo je to u vrijeme njegove druge supruge Cecilie, koja je ovu izjavu suho popratila s 'bez komentara'. Nakon razvoda, priznat će novinarima da je Sarkozy čovjek koji 'nikada nikoga nije volio, čak ni svoju vlastitu djecu'. Na svojoj inauguraciji, Sarkozy se predstavio kao čovjek posvećen obitelji. Tu je bila tadašnja supruga Cecile, djeca iz tog i prethodnog braka, rođaci. Bila je to predstava za javnost jer u stvarnosti obitelj se raspadala i uskoro će uslijediti razvod.
Sa Ceciliom Sarkozy ima jednog sina, četrnaestogodišnjeg Louisa, koji je prošao sva iskušenja medijskog cirkusa oko razvoda njegovih roditelja. Tinejdžer s naočalama najbolji je primjer koliko francuski predsjednik voli pozirati sa svojom djecom. Nicholas Sarkozy uvijek se vidio u JFK-pozi, dok, s podmlatkom koji se igra oko njegovih nogu, rješava svjetske krize. 'Baš kao što ste voljeli Jackie Keneddy, tako će vam se svidjeti i moja supruga Cecilia', usporedio se s američkim uzorom u vrijeme kampanje. 'Volim raditi dok znam da su mi djeca negdje blizu', izjavio je novinarima. Mnoge je zaprepastio kada se sa sinom pojavio na zasjedanju Ujedinjenih naroda. U to vrijeme njegova već bivša supruga Cecilia živjela je s novim suprugom u New Yorku, pa je govor na East Riveru za francuskog predsjednika bio prilika da vidi sina Louisa. Promatrači su ostali nemalo iznenađeni kada su utvrdili da momak prati govor svog oca iz gledališta kongresne dvorane, a najviše je iznenađena bila Angela Merkel kada se francuski predsjednik pojavio na sastanku s njom u pratnji sina.

Nakon razvoda, Sarkozy je pripustio fotografa da napravi fotografije koje će ga prikazati kao brižljivog samohranog oca. Sarkozy u sportskoj odjeći s Louisom koji se igra lego-kockama nasred sobe za sastanke, Sarkozy sjedi kraj sinovog uzglavlja prije spavanja… Prvi čovjek Francuske također je volio predstavljati sina slavnim ljudima, od napadača francuske nogometne reprezentacije Thierryja Henryja do Baracka Obame.
Louis je, tvrde izvori, nedavno upisao vojnu akademiju u Sjedinjenim Državama. 'Uvijek mu pošaljem razglednicu, kamo god da putujem', izjavio je Sarkozy novinaru Le Mondea.
U intervjuima koje je prva dama davala u vrijeme trudnoće, nastojala se prikazati osobom koja je, nakon dva razvoda, donijela sreću i smirenje preopterećenom predsjedniku. Sam Sarkozy također govori o bebi, ali nastoji ostati pomalo tajnovit. Za nedavnog puta u Armeniju, u razgovoru s novinarima rugao se naraslom broju glasina: 'Nekidan su me pitali je li istina da će se dečko zvati Leopold? Otkud Leopold? U čast belgijskog kralja? Ali istina je da Carla i ja uopće ne želimo znati spol djeteta, a kamo li da smo mu odabrali ime. To je naš zadnji potomak i želimo se iznenaditi.'