LEADERSHE KONFERENCIJA

'Čak i ako nemate vezu, možete uspjeti vlastitim radom'

12.06.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Cilj LeaderSHE konferencije bio je motivirati mlade ljude i žene da rade na svojem osobnom i profesionalnom razvoju. Također, cilj je bio i inspirirati žene da grade svoju karijeru u Hrvatskoj te da imaju mogućnosti za to kroz samozapošljavanje, poduzetništvo i uključivanje u projekte, aktivizam i politiku

Neke od najutjecajnijih poslovnih žena u Hrvatskoj otvoreno su danas progovorile o svojemu poslovnom putu na konferenciji LeaderSHE koja je održana u sklopu projekta '21 put prema uspjehu'. Riječ je o višemjesečnom projektu koji je obuhvatio niz panela na kojima je svoja iskustva dijelila 21 uspješna žena s područja gospodarstva, politike, kulture i umjetnosti, civilnog društva te akademske zajednice.

Na završnom panelu koji je vodila HTV-ova novinarka Tončica Čeljuska govorile su suvlasnica i direktorica poduzeća Biovega Jadranka Boban Pejić, odvjetnica Višnja Drenški Lasan, političarka Mirela Holy, aktivistica Sanja Sarnavka, ekonomistica Sandra Švaljek, producentica Ankica Tilić te direktorica Odjela za komunikacije u Coca-Coli Hrvatska Boška Trbojević.

Sve one, kako su same priznale, morale su se odreći mnogih stvari na svojemu poslovnom putu. Neke su se tako odrekle slobodnog vremena, a neke sportskih aktivnosti koje su prije prakticirale. No zadovoljne su uspjehom i većina njih smatra da su, unatoč odricanju, u svojoj karijeri ipak puno više dobile nego što su izgubile.

Naglasile su i kako je za uspjeh važna podrška partnera te bliže okoline. Priznale su i da su na vlastitoj koži osjetile vladavinu muškaraca u poslovnom svijetu, ali nijedna ipak nije odustala. Iako se katkad činilo da je ljepše ostati u poznatoj zoni ugode, priznale su žene, ipak su napravile iskorak, a pokazalo se kako je to jedini put učenja i uspjeha.

Na osnovu svojega bogatog iskustva, uspješne hrvatske dame udijelile su i savjete mladim ženama koje su tek na početku svojih karijera. Producentica Ankica Tilić poručila je tako mladima da se ne brinu ako nemaju veze ili dobar fakultet: 'Unatoč tomu, uspjeh će se ipak dogoditi ako budete uporni i marljivi.'

Jadranka Boban Pejić istaknula je da se uspjeh ne treba požurivati: 'Možda vam se čini kad imate 20 ili 35 da taj uspjeh nikako da stigne. Ali godine nisu bitne i ne treba žuriti, uspjeh će se dogoditi onda kad se treba dogoditi. Mirela Holy pak mladima je poručila svaku kriznu situaciju okrenu u vlastitu korist, dok je odvjetnica Višnja Drenški Lasan naglasila pozitivan stav prema životu: 'Zadržite onaj dio djeteta u sebi i ostanite znatiželjni.'

Cilj LeaderSHE konferencije bio je motivirati mlade ljude i žene da rade na svojem osobnom i profesionalnom razvoju. Također, cilj je bio i inspirirati žene da grade svoju karijeru u Hrvatskoj te da imaju mogućnosti za to kroz samozapošljavanje, poduzetništvo i uključivanje u projekte, aktivizam i politiku.

Psihologinja Zora Subotić na kraju konferencije pokušala je i definirati mističnu riječ 'uspjeh'. 'Uspjeh za svakoga znači nešto drugačije. No, onaj pravi uspjeh je kad ste dobro sami sa sobom', istaknula je psihologinja Subotić te tako dala najjednostavniju, ali i najistinitiju definiciju uspjeha.