IKEA ISTRAŽIVANJE:

Čak 73 posto Zagrepčana baca hranu, a 40 posto ne štedi struju

27.11.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Kako bi istražila navike Zagrepčana vezane za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, Ikea je provela istraživanje, a rezultati su daleko od dobrih

Rezultati istraživanja pokazali su kako čak 73,7 posto od 350 anketiranih Zagrepčana baca hranu, a kao glavni razlog za to, nešto više od 40 posto njih navodi kako imaju previše skuhane ili naručene hrane za ručak ili večeru. Gotovo trećina ispitanika kao razlog bacanja navodi istek roka trajanja. Dio ispitanika, njih 15 posto, priznaje da je zaboravilo na kupljenu ili pripremljenu hranu u hladnjaku, a njih nešto više od 12 posto kaže da kupuje previše hrane koju ne stigne pojesti.

Rezultati istraživanja pokazali su kako čak 85 % ispitanika otpatke hrane baca u smeće, dok tek jedan od 10 Zagrepčana kompostira biootpad. Čak četvero od 10 Zagrepčana uopće ne sortira otpad, a od onih koji ga sortiraju, najviše ih odvaja plastiku te potom papir, a najmanje staklo, oko 19 posto njih. Tekstil, organski i opasni otpad odvaja manje od desetine građana hrvatskog glavnoga grada.

Također, nešto više od 40 posto Zagrepčana obuhvaćeno istraživanjem, priznalo je da u sobi u kojoj boravi ili je napušta ne gasi baš uvijek svjetlo kad mu ne treba, dok je 58,5 posto reklo da to redovito čini.

Dio zagrebačkih kućanstava živi održivije

Istraživanje je pokazalo i kako postoje kućanstva u Zagrebu koja žive održivije, pa tako trećina Zagrepčana uzgaja vlastitu hranu kod kuće (začinsko i ljekovito bilje, povrće), a nešto više od trećine (37,9%) radi zimnicu (konzervira voće i povrće, džem, ajvar…).

Radionice na Dan održivosti

Potaknuta rezultatima ovog istraživanja, a u želji da pomogne građanima da žive održivije kod kuće, Ikea u svojoj Probnoj kući u centru Zagreba od 28. studenog do 5. prosinca održava niz radionica u sklopu Dana održivosti na koje se moguće prijaviti putem web stranice

Tako će, primjerice, na radionici Probaj od ostataka hrane učiniti novi obrok, Ikea Food stručnjak sudionicima otkriti trikove i recepte koji će im pomoći da što bolje iskoriste ostatke hrane te jučerašnje ostatke pretvore u današnju poslasticu.

Također će se održati radionice Probaj napraviti svoj tibicos sok i pivo od đumbira. U sklopu radionice građani će moći saznati više o metodi fermentiranja koja se nekoć koristila za očuvanje hrane, a danas se smatra jednim od najisplativijih ulaganja u zdravlje jer je fermentirana hrana izvor zdravlja za probavu, a jača i naš imunološki sustav. Uz to, na radionici Probaj izraditi prirodnu kozmetiku u vlastitoj kuhinji, uz podršku stručnjakinje iz udruge ZMAG, sudionici će naučiti izraditi finu pastu za zube, multifunkcionalni melem i mirisne štapiće za stan te tako smanjiti količinu kemikalija koje bacamo u odvode.