LJETNE AKTIVNOSTI

Budite sigurni na vodi: 8 savjeta za SUP

01.06.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Otkako su se pojavile, SUP daske su brzo stekle veliku popularnost zahvaljujući tome što ih mogu koristiti čak i potpuni početnici uz vrlo malo vježbe. No, to nikako ne znači da ih trebate shvatiti olako, zbog čega smo vam u nastavku pripremili osam savjeta kako ćete ostati sigurni na vodi dok veslate stojeći.

1. Pronađite odgovarajuću dasku

SUP daske dostupne su u cijelom spektru različitih modela, što znači da trebate pronaći onu koja će idealno odgovarati vašim potrebama kako biste cijelo vrijeme dok ju koristite bili maksimalno sigurni. Na primjer, ako se odlučite za dasku koja ima premalu nosivost, tada će se ona u nekom trenutku savinuti i njezino će korištenje postati opasno.

2. Znate li plivati?

Budući da ste cijelo vrijeme na vodi, morate znati plivati kako se pri padu s daske ne biste utopili. Ako niste sigurni u svoje plivačke vještine, tada preporučujemo da ih usavršite prije nego se odvažite na SUP dasku.

3. Vježbajte na kopnu

Prije nego krenete u vodu, vježbajte veslanje na suhom. Iako može djelovati smiješno, bolje je da isprobate pokrete koje ćete raditi negdje gdje ste na sigurnom nego da riskirate. Ovo uključuje i vježbanje držanja vesla.

4. Budite sigurni gdje treba stajati

Tijekom vježbe na kopnu, provjerite znate li na kojem mjestu na dasci treba točno stajati kako biste uspješno održavali ravnotežu prije nego što vas počnu nositi valovi.

5. Počnite na koljenima

Jednom kada krenete veslati, ako si želite olakšati, počnite na koljenima. Ovo će vam osigurati veću razinu ravnoteže i stabilnosti, a jednom kada se okuražite, slobodno možete stati na stopala.

6. Ne zaboravite mišiće trupa

Veslanje stojeći zahtjeva rad brojnih mišića, zbog čega je ovo odlična tjelovježba za cijelo tijelo. Ne zaboravite koristiti mišiće trupa koji će vam pomoći u održavanju ravnoteže!

7. Potražite mirno mjesto

Neovisno o vašoj razini hrabrosti, kada prvi put idete veslati, potražite neko mirno mjesto na kojem nema velikih valova.

8. Vezica je vaš najbolji suputnik

Na kraju, vezica na SUP dasci je na njoj s dobrim razlogom – nikada ju nemojte zaboraviti vezati uz nogu!