HIT MODEL SEZONE

Britanska kraljica iste cipele nosi već 50 godina, a sad ih svi žele

21.04.2016 u 15:50

  • +2

Kraljica Elizabeta

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Britansku kraljicu Elizabetu II. dugi niz godina cijene zbog mnogo stvari tijekom 64-godišnje vladavine, ali ne nužno i zbog smisla za modu. Ipak, čini se da se njezina upornost po pitanju obuće napokon isplatila. U 90. godini službeno je postala trendseterica

Više od pet desetljeća britanska kraljica nosila je mokasinke londonskog postolarskog obrta Anello & Davide načinjene po njezinoj mjeri. S obzirom na to da cijena ovih mokasinki iznosi tisuću funti ili oko devet tisuća kuna, nije nikakvo čudo da ih nosi u gotovo svim formalnim i neformalnim prilikama.

Ovog tjedna kombinirala ih je sa svijetloružičastim kaputom, bijelom haljinom s cvjetnim uzorkom i odgovarajućim ružičastim cvjetnim šeširom uoči velike proslave 90. rođendana.

Baš kao i njezina prepoznatljiva frizura, obuća je dio njezine dobro konfigurirane uniforme. Kako izjavljuje urednica stranice Yahoo Style Leeann Duggan, ova kraljičina praksa označava 'veliku predanost jednom stilu godinama, s obzirom na to da su mokasine, nakon 1974., tek prošle godine ponovno postale popularne'.

Trend nošenja mokasina koji se ponovno pojavio prošle sezone najviše se može zahvaliti modnoj kući Gucci i njihovim kožnim verzijama mokasina koje su svijetu prvi put predstavljene 50-ih godina. Cijena im se danas kreće oko četiri tisuće kuna.

U krznenim i klasičnim verzijama Guccijeve mokasine viđene su na stopalima brojnih vladara modne industrije zbog čega su postale statusni simbol.

Guccijeve mokasine neodoljivo podsjećaju na one postolarske radnje Anello & Davides čije modele mokasina kraljica Elizabeta godinama nosi. Naravno, postoji jedna velika razlika između kraljičinih navika nošenja obuće i onih običnih smrtnica. Kako se saznaje, kraljica Elizabeta ima služavku čiji je zadatak nositi novi model cipela kako bi kožni materijal olabavio i pritom kraljicu poštedio mogućih žuljeva.