ANTIOKSIDANSI

Borci protiv slobodnih radikala, ujedinite se!

25.10.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Ozloglašeni radikali napadaju integritet kože, na licu izazivaju nered bora i ubrzavaju proces starenja. Kako ih zaustaviti?

Što su zapravo slobodni radikali? Nespareni elektroni u molekulama kisika koji 'napadaju' susjedne molekule ne bi li im 'oteli' elektron, uparili se i postigli stabilnost. Time izazivaju lančanu reakciju kojom nastaju novi slobodni radikali, što najčešće završava uništenjem stanice. Njihova količina ne bi bila toliko štetna da svojim stilom života ne utječemo na njihov prekomjeran nastanak. Uobičajeni krivci su stres, umor, onečišćenje, štetno sunčevo zračenje, nezdrava prehrana... Drugim riječima, djelomice i sami ubrzavamo oksidacijski stres stanica i preuranjeno starenje.

Kako zaustaviti njihov ubilački pohod? Požrtvovnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale dajući im svoje elektrone. Ali, s godinama (nezdravog života) brzina nastanka slobodnih radikala premašuje mogućnosti djelovanja antioksidansa i sve više usporava njihovu sposobnost popravljanja staničnih oštećenja.

Najveći borci protiv štetnih radikala su vitamini C i E te cink i selen, koje možemo unijeti zdravom prehranom putem lisnatog povrća, voća i sjemenki. Tako je i šalica zelenog čaja postala najvjerniji ženski pratitelj na njenom putu ljepote. Nažalost, istraživanja pokazuju da prehranom konzumiramo jedva pola potrebne količine namirnica koje sadrže antioksidanse. Zato su se pojavili posebni dodaci prehrani u vidu 'tableta ljepote'.

Što se tiče kozmetičkih preparata na bazi antioksidansa, znanstvenici u laboratorijima velikih kozmetičkih brendova iz godine u godinu pokušavaju kreirati što učinkovitiju formulu koja bi djelovali na što više različitih vrsta slobodnih radikala (nastalih štetnim UV-zračenjem, stresom…). Za koju se god kremu s antioksidacijskim djelovanjem odlučili, imajte na umu da se njena učinkovitost može očitovati tek nakon kontinuirane tromjesečne primjene.