ČEST PROBLEM

Bole vas stopala? Ovo su razlozi i rješenja

13.12.2015 u 09:10

Bionic
Reading

Najlakši i najjeftiniji način vježbanja je hodanje, no problem nastaje kad vas muči bol u stopalima i ne možete ni u šetnju. Srećom, postoje načini da se riješite tih bolova

Petni trn (Plantar fasciitis)

Petni trn je vjerojatno najčešći problem koje odrasle osobe imaju sa stopalima, a nastaje zbog pretjeranog kretanja. Djeca vrlo rijetko pate od petnog trna jer se brzo oporavljaju od upala. S druge strane, starije osobe također ga rijetko imaju jer se jednostavno ne kreću dovoljno.

Najčešće žrtve petnog trna imaju između 40 i 65 godina, a i višak kilograma pridonosi tom problemu jer zbog prevelike težine tkivo u stopalu s vremenom gubi elasticitet i zato nastaje bol.

Najbolje rješenje su masaža te istezanje stopala i listova, što će učinkovito smanjiti upalu jer masaža dovodi krv punu kisika do problematičnog područja. Važno je ne koncentrirati se samo na petu jer problemi počinju već u listovima.

Čukljevi i deformacije nožnih prstiju

Bolne deformacije nožnih prstiju poput čukljeva možda jesu genetski problem, no stanje tih boljki može se pogoršati nošenjem preuske i premale obuće. U uskim cipelama nožni prsti se guraju jedni na druge i stvaraju pritisak na zglobove i tetive.

Ukratko, nemojte nositi obuću koja vam ne pristaje te pazite da vam cipele ne stišću nožne prste ni odozgo ni sa strane.


Žuljevi

Žuljevi itekako mogu uzrokovati bol prilikom hodanja, a kako biste izbjegli većinu problema s njima, namočite noge u toploj vodi i namažite ih hidratantnom kremom ili uljem. U slučaju iznimno bolnih žuljeva ne libite se potražiti pomoć i olakšati si život.

Problemi s Ahilovom tetivom

Ahilova tetiva povezuje petu i stražnji dio stopala, a upali se kad je previše koristite. Osobe koje često trče sklone su takvim problemima, kao i žene koje su stalno na visokim petama.

Jednostavna rješenja su odmor i led. Izbjegavajte pritom bilo kakve aktivnosti što pogoršavaju bol koju osjećate barem tjedan dana, ako ne i dulje. I na najmanji znak boli stavite led na izvor neugode.

Mortonov neurom (tumor na živcima stopala)

Tumor na živcima stopala uzrokuje bol u jastučićima koja se uglavnom širi u treći i četvrti nožni prst. Osjećaj je sličan kao kad stojite na kamenčiću u cipeli.

Visoke pete mogu uzrokovati ovaj problem, kao i intenzivni sportovi poput tenisa i trčanja. Osobe ravnih tabana također imaju povećanu šansu da obole od Mortonova neuroma.

Ne pretjerujte s neudobnim modnim artiklima i sportskim aktivnostima. Nabavite si cipele koje vam savršeno odgovaraju i posavjetujte se sa stručnjakom kako biste provjerili trebaju li vam možda i ortopedski ulošci.