IMA SPASA

Bojite li se da će vam ljeto uništiti kosu?

12.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Oduvijek slušate to da kosa ljeti, nakon mora, neminovno ostaje suha, ispucanih vrhova, bez sjaja, a boja je daleko od one s kojom ste krenuli na odmor… Istina je, vanjski su utjecaji pojačani, UV zrake i sol čine svoje, ali uz pravilnu njegu sve to možete izbjeći. Konkretne savjete potražili smo od Maje Misirić, vlasnice zagrebačkog frizerskog ateliera

'Utjecajem vanjskih faktora kao što su more i sunce kosa postaje suha i gubi sjaj. Za sve tipove kose, a osobito dugu i kovrčavu, sklonijima oštećenju, preporučujemo intenzivniju njegu uz primjenu preparata sa zaštitnim faktorom', ističe frizerska stručnjakinja Maja Misirić i dodaje kako danas imamo velik izbor krema i ulja s UV zaštitom.

K tome, kaže vlasnica zagrebačkog salona Monet,kosu je preporučljivo držati vlažnom jer tako sunce ima slabiji utjecaj na površinski sloj vlasi. Nakon kupanja slanu kosu je potrebno dobro isprati i ponoviti zaštitu tijekom dana.

U njegu kose spada i pravilno pranje, a budući da imamo različitu strukturu kose (tanka, deblja, ravna, kovrčava…), vrlo je bitan pravilan odabir šampona, maske, regeneratora i raznih ulja.

Kosu perite šamponom odabranim prema strukturi kose, nježno masirajući tjeme i pritom ne trljajući vlasi - ponovimo to dva do tri puta, a zatim dobro isperemo. Dobro ispranu kosu lagano stisnemo ručnikom te nanesemo regenerator i isperemo nakon nekoliko minuta. Jednom mjesečno stavljamo keratinsku masku', napominje Misirić.

Zašto keratin? 'Riječ je o proteinu koji sadrži kosa, a njegovim nanošenjem zatvorit ćemo površinski sloj kose i izravnati strukturu vlasi od tjemena do vrha. Za njegu kose i ljeti i zimi preporučujemo suha ulja (na tržištu imamo masna ulja poput ricinusa i maslaca koja se preporučuju samo za razne domaće pripravke za njegu kose)', napominje naša sugovornica.

Naglasila je da su suha ulja odličan izbor za svaku vlas te se mogu nanositi i na suhu i na mokru kosu. 'Najlakša su i daju kosi sjaj i vlažnost', kaže Misirić i za kraj savjetuje da ljeti kosu svakako treba sušiti prirodno, na zraku, bez upotrebe pegle, figara i sušila.