NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO

Boja kose otkriva koje vam bolesti prijete

07.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, boja kose pokazuje sklonosti određenim zdravstvenim problemima. Naravno, moguće je djelovati preventivno

Kosa je ukras našeg lica, ali njezina kvaliteta puno toga govori i o zdravlju. Primjerice slaba i tanka kosa znak je zbivanja u živčanom, ali i probavnom sustavu. No i prirodna boja kose puno toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa
Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava centralni vid, sklonije su žene. Točnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svjetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to spriječili, uvedite u prehranu kelj i špinat te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Također, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma. Naime boju kose dijelom određuje melanin. No kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osjetljivija, a samim time i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da se plavokose žene trebaju zaštititi prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa
Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije djeluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se točno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada dakle idući put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije. Usto, jedno je harvardsko istraživanje pokazalo da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se spriječiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa
Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svjetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Vjeruje se da je uzrok tome to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasti manje otporne na unutarnje i vanjske utjecaje od primjerice onih crvenokosih žena. Usto, puno se više vidi kada se smeđa kosa prorijedi nego u slučaju svjetlijih nijansi. Ispadanje kose može se spriječiti pravilom prehranom te uzimanjem vitaminskih nadomjestaka.