SUPERSONIČNI GONIČ

Bloodhound SSC: prvi auto brži od 1000 milja na sat!

28.01.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Svjetski rekord u brzini na tlu još od 1997. drži ekipa okupljena oko Richarda Noblea i mlažnjaka Thrust SSC. Tad su vozili 763 milje na sat (1227,9 km/h). Sad imaju novu raketu i žele Bloodhound potjerati do okruglih 1000 milja na sat, odnosno brže od 1600 km/h. I nekako ne poletjeti dok to rade…

Projekt ponovno vodi Richard Noble, za ‘volanom’ će ponovno biti vojni pilot Andy Green, a glavni inženjer aerodinamike je i dalje Ron Ayers koji je ove godine dobio počasnu titulu MBE (Most Excellent Order of the British Empire) upravo zbog angažmana na obaranju svjetskog rekorda. Napad na novi rekord dogodit će se negdje tijekom 2015, a Bloodhound SSC svakim danom sve je bliže konačnoj verziji.

Ono najbolje, Boodhound SSC je open source projekt. Svaki dio šasije, motora i trenutno stanje možete provjeriti online. Objavili su i detaljne nacrte svih komponenti s dimenzijama i imenima dobavljača. Odavno se zna da će imati dva mlazna motora, jedan iz Eurofighter Typhoona i jedan raketni napravljen posebno za njih u Nammou. Zajedno će davati 212 kN potiska. Da, to su kilonjutni pa je ukupna snaga Bloodhounda oko 133,000 ‘konja’.

Samo za pumpanje goriva potreban im je treći motor. Zapravo F1 motor iz Coswortha s oko 600 KS čiji je jedini zadatak ubrizgati više od 800 litara HTP (High Test Peroxide) goriva u manje od 20 sekundi. Kad uzmete u obzir da su s Thrustom bili prvi koji su na tlu probili zvučni zid, ne sumnjamo da će postati i prvi koji će juriti brže od 1000 milja na sat. Pogledajte sjajan informativni video koji je napravila ekipa iz Xcara.